ΣτΕ 592/2025 [Παράνομη σιωπηρή απόρριψη από Δήμο αίτησης περί άρσης της χρήσης Κ.Χ. από την ΕΥΔΑΠ και περί εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου]
Περίληψη
– Οι ήδη αιτούντες υπέβαλαν από το έτος 2018 στον καθού η κρινόμενη αίτηση Δήμο αίτηση με την οποία διαμαρτυρήθηκαν για τη συνεχιζόμενη, ήδη από το έτος 1997 με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μη νόμιμη παραχώρηση στην Ε.Υ.Δ.Α.Π. ΑΕ τμήματος του Ο.Τ. 310, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης ως χώρος πρασίνου, για διαφορετική χρήση, μη επιτρεπόμενη, ως εκ του ανωτέρω χαρακτηρισμού, και συγκεκριμένα για τη στέγαση των υπηρεσιών της Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε και τη στάθμευση των βαρέων οχημάτων της, τα οποία καταλαμβάνουν την ανώνυμη οδό έμπροσθεν της ευρισκόμενης στο όμορο ΟΤ 309 ιδιοκτησίας τους, παρακωλύοντας την χρήση της. Εξαιτίας της μη νόμιμης παραχώρησης της χρήσης του εν λόγω ακινήτου στην ΕΥΔΑΠ, οι αιτούντες προέβαλαν ότι επέρχεται επιδείνωση των όρων διαβίωσης της περιοχής και ότι η μη εφαρμογή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου συνιστά προσβολή του συνταγματικού δικαιώματος τους για την ελεύθερη και ακώλυτη χρήση κοινοχρήστου χώρου πρασίνου και την απόλαυση ενός υγιούς και καθαρού φυσικού περιβάλλοντος. Για τους λόγους αυτούς οι αιτούντες ζήτησαν με την ανωτέρω αίτησή τους να ικανοποιηθούν μία σειρά αιτήματα. Η ανωτέρω αίτηση απορρίφθηκε σιωπηρώς, μετά την άπρακτη πάροδο τριμήνου από την υποβολή της.
Τα ρυμοτομικά σχέδια και οι πολεοδομικές μελέτες αποτελούν το σταθερό πλαίσιο της οικιστικής ανάπτυξης των πόλεων και οικισμών και πρέπει οι ρυθμίσεις τους να έχουν αλληλουχία και ενότητα και να αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των αναγκών της πόλης από άποψη υγιεινής, ασφάλειας, οικονομίας και αισθητικής και στην αρτιότερη διαρρύθμισή της, στην επιδίωξη δε αυτή συμβάλλει, προεχόντως, η δημιουργία και επαύξηση κοινοχρήστων χώρων. Ειδικότερα, οι χώροι πρασίνου αποτελούν βασικό στοιχείο του πολεοδομικού σχεδιασμού, η δε πρόβλεψη και διαμόρφωσή τους, καθώς και η έκταση το εύρος και η διάταξή τους συνιστούν ουσιώδη και καθοριστικό παράγοντα για τη θεραπεία των κοινών αναγκών, της λειτουργικότητας, της αισθητικής και της εν γένει φυσιογνωμίας των πόλεων και, κατ’ ακολουθίαν, η διατήρηση των χώρων αυτών έχει πρωταρχική σημασία για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος.
Η Διοίκηση έχει την υποχρέωση να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να εφαρμοστεί εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο στο σύνολό του, προκειμένου να καταστεί δυνατό να δημιουργηθούν οι προβλεπόμενοι από το σχέδιο κοινόχρηστοι χώροι και, γενικότερα, να διαμορφωθεί η πόλη σύμφωνα με τους ορισμούς του σχεδίου και με τον τρόπο αυτό να ικανοποιηθεί ο σκοπός στον οποίο απέβλεψε η έγκρισή του, χωρίς, πάντως, να αποκλείεται τμηματική εφαρμογή του σχεδίου.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι: α) ο χώρος του ΟΤ 310 είναι χαρακτηρισμένος ήδη με το από 9.1.1968 π.δ. ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, β) δεν έχει αποδοθεί στην κοινή χρήση, αλλά τμήμα αυτού χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την παρεμβαίνουσα, γ) η εφαρμογή του εγκεκριμένου σχεδίου και ειδικότερα, η διαμόρφωση στο εν λόγω ΟΤ χώρου πρασίνου αποτελεί, βασικό στοιχείο του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής, με τον οποίο επιδιώκεται, ενόψει του άρθρου 24 παρ. 2 του Συντάγματος, η εξυπηρέτηση των αναγκών της πόλης, δ) ενόψει των συνταγματικών επιταγών ότι η πολεοδομική διαμόρφωση μίας περιοχής πρέπει να κατατείνει, μεταξύ άλλων, στη λειτουργικότητα και στη βελτίωση των όρων διαβίωσης του οικιστικού περιβάλλοντος δεν δύναται, εξαιτίας του δυσερμήνευτου των εφαρμοζόμενων διατάξεων, να παρεμποδισθεί η εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής ούτε συνεπώς δικαιολογείται η μη απάντηση στην υποβληθείσα από τους αιτούντες αίτηση.
Κατόπιν αυτών, στοιχειοθετείται παράλειψη του καθού η κρινόμενη αίτηση Δήμου, να αποφανθεί επί της υποβληθείσας αίτησης, όπως βασίμως προβάλλεται, ενόψει μάλιστα των προβληθέντων ισχυρισμών των αιτούντων περί παρακώλυσής τους στην άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιδιοκτησία τους.
Πρόεδρος: Π. Καρλή
Εισηγητής: Μ. Ε. Παπαδημήτρη