ΣΤΕ 163/2022 [ΝΟΜΙΜΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΈΨΗΣΗΣ ΕΝΤΟΣ Κ.Υ.Ε.]
Περίληψη
– Οι διατάξεις του ν. 3526/2007, ιδίως εκείνες του άρθρου 5, ρυθμίζουν ειδικώς το ζήτημα της εγκατάστασης περάτωσης έψησης προϊόντων αρτοποιίας είτε αυτοτελώς είτε εντός μικτού καταστήματος τροφίμων ή υπεραγοράς τροφίμων, ως ειδικές δε διατάξεις υπερισχύουν των ορισμών άλλων διατάξεων της βιομηχανικής και υγειονομικής νομοθεσίας, με τις οποίες συνεφαρμόζονται για τη ρύθμιση ζητημάτων κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα κατά την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων αυτών. Περαιτέρω, κατά την έννοια των εν λόγω διατάξεων, η εγκατάσταση «bake off», στην οποία το στοιχείο της μεταποίησης περιορίζεται στην έψηση ή στην περάτωση έψησης ήδη ετοίμων προϊόντων αρτοποιίας, συνυπάρχει δε με το στοιχείο της διάθεσης των προϊόντων αυτών, συνιστά, κατά τον προέχοντα χαρακτήρα της και την ειδική και ρητή πρόβλεψη του άρθρου 5 του ν. 3526/2007, κατάστημα και όχι επαγγελματικό εργαστήριο και ως τέτοια χρήση πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά την εφαρμογή των διατάξεων της πολεοδομικής νομοθεσίας.
Η εγκατάσταση περάτωσης έψησης προϊόντων αρτοποιίας («bake off»), είτε αυτοτελώς είτε εντός μικτού καταστήματος τροφίμων ή υπεραγοράς τροφίμων, δεν συνιστά, κατά τον προέχοντα χαρακτήρα της, επαγγελματικό εργαστήριο αλλά κατάστημα και ως τέτοια χρήση πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά την εφαρμογή των διατάξεων της πολεοδομικής νομοθεσίας. Με τα δεδομένα αυτά, η προσβαλλόμενη πράξη, με την οποία διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω εγκατάσταση, εντός της επιχείρησης λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών της αιτούσας εταιρείας, συνιστά χρήση επαγγελματικού εργαστηρίου, μη επιτρεπόμενη από το καθεστώς χρήσεων γης της περιοχής, εκδόθηκε κατ’ εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων. Για τον λόγο αυτόν, ο οποίος βασίμως προβάλλεται, η κρινόμενη αίτηση ακύρωσης πρέπει να γίνει δεκτή και να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση, παρέλκει δε ως αλυσιτελής η εξέταση των λοιπών λόγων ακύρωσης.
Εισηγητής: Αν. Σκούφαλος