ΣΤΕ 1727/2021 [ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΈΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ ΈΜΠΡΟΣΘΕΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ]
Περίληψη
– Κατά τον κρίσιμο χρόνο ασκήσεως της υπό κρίση εφέσεως, δεν υφίστατο νομολογία του Δικαστηρίου επί του κρίσιμου εν προκειμένω νομικού ζητήματος – εάν νομίμως απορρίπτεται με πράξη της Κτηματικής Υπηρεσίας αίτημα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών στον αιγιαλό χωρίς καμία αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των σχετικών νομίμων προϋποθέσεων – το οποίο επιλύθηκε μεταγενεστέρως με την 372/2019 απόφαση του Ε’ Τμήματος. Συνεπώς, ο σχετικός λόγος εφέσεως προβάλλεται παραδεκτώς και είναι περαιτέρω εξεταστέος στην ουσία του.
Σε αντίθεση με την αποδοχή αιτήματος “νομιμοποίησης” αυθαιρέτων κατασκευών στον αιγιαλό, για την απόρριψη τέτοιου αιτήματος δεν απαιτείται ειδική αιτιολογία. Ωστόσο, η Κτηματική Υπηρεσία, ούσα κατά νόμον αρμόδια να αποφαίνεται περί της, κατ’ αρχάς, συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτου, όφειλε, εν προκειμένω, να αιτιολογήσει επαρκώς την απορριπτική της απόφαση, σχετικά με τη μη συνδρομή στην επίμαχη υπόθεση των προϋποθέσεων, εάν, δηλαδή τα επίμαχα έργα εξυπηρετούν εμπορικό, βιομηχανικό, συγκοινωνιακό, λιμενικό ή άλλου είδους σκοπό προβλεπόμενο από την ισχύουσα νομοθεσία, η δε αιτιολογία αυτή δεν απαιτείται να περιλαμβάνεται στο σώμα της προσβαλλομένης πράξεως της Κτηματικής Υπηρεσίας αλλά αρκεί να προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου. Συνεπώς η κρίση της εκκαλουμένης σύμφωνα με την οποία οι προσβαλλόμενες πράξεις δεν ήταν απαραίτητο να αιτιολογηθούν, δεν είναι νόμιμη, όπως βασίμως προβάλλεται από την εκκαλούσα, η δε εκκαλουμένη πρέπει, ως προς την κρίση αυτή, να εξαφανισθεί.
Συνεπώς, η προσβαλλόμενη απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας είναι ακυρωτέα λόγω ελλείψεως νομίμου αιτιολογίας, όπως βασίμως προβάλλει με το δικόγραφο της υπό κρίση αιτήσεως ακυρώσεως και το σχετικό υπόμνημα η αιτούσα εταιρεία, η δε υπόθεση πρέπει να αναπεμφθεί στη Διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση.
Η δεύτερη προσβαλλόμενη πράξη της Ε.Υ.Π.Ε. του ΥΠΕΚΑ έχει ως αποκλειστικό έρεισμά της την πρώτη προσβαλλόμενη πράξη, την οποία και μόνον επικαλείται για να αιτιολογήσει την αδυναμία της να προχωρήσει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των επίμαχων κατασκευών. Κατόπιν τούτου, μετά την ακύρωση της πρώτης προσβαλλόμενης πράξης η δεύτερη προσβαλλόμενη πράξη έχει απολέσει το νόμιμο έρεισμά της και πρέπει κι αυτή να ακυρωθεί όπως βασίμως προβάλλεται από την αιτούσα.
Πρόεδρος: Αθ. Ράντος
Το πλήρες κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί αμέσως μετά την καθαρογραφή του από το Δικαστήριο.