ΣΤΕ 1508/2020 [ΝΟΜΙΜΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΑΣ ΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΑΤΜΟΥ]
Περίληψη
– Όπως προκύπτει από το περιεχόµενο των εισηγήσεων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και των πρακτικών του ΚΑΣ, κατά την έγκριση της μελέτης ελήφθη πρόνοια για τη διατήρηση των παραδοσιακών στοιχείων του κτίσματος [τοίχων από λιθοδομή, ανοιγμάτων θυρών και παραθύρων στις παλαιές θέσεις, θόλων του ισογείου κτίσματος, τοξωτών ανοιγμάτων / ανακουφιστικών τόξων που συγκρατούσαν την άνω τοιχοποιία, πηγαδιού κ.λπ.], “με βάση τα σχέδια της εγκεκριµένης αποτύπωσης και το σωζόμενο φωτογραφικό υλικό πριν από τις επεμβάσεις”, και σύμφωνα µε τα παραδοσιακά πρότυπα του πατμιακού οικισμού, τις αρχές δόμησης και τα μορφολογικά στοιχεία της εποχής ανέγερσης του κτίσματος, προκειμένου περί του µη σωζόµενου ορόφου, µε σκοπό “να µην παραμείνει ημιτελής µια αξιόλογη οικία της Χώρας που διατηρούσε εν πολλοίς την αρχική της μορφή”. Ενόψει των ανωτέρω, εφόσον αιτιολογηµένως τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού ενέκριναν την ανακατασκευή κτηρίου παρομοίου προς το προϋπάρχον, ώστε να αποκατασταθούν τα αρχικά αρχιτεκτονικά και μορφολογικά του στοιχεία δεν προκύπτει ότι οι προσβαλλόµενες πράξεις συνεπάγονται παράβαση της υποχρέωσης διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και του πολεοδομικού ιστού αρχιτεκτονικού συνόλου ή ότι ενέχουν άρση του μνημειακού χαρακτήρα της Πάτμου και της φυσιογνωμίας του τοπίου.
Με το δικόγραφο της κρινόµενης αίτησης δεν προβάλλονται λόγοι ακυρώσεως σχετικώς µε τη νομιμότητα της διαµόρφωσης του εδάφους του ακινήτου της παρεμβαίνουσας ή την αφετηρία μέτρησης των υψών της οικοδοµής της. Ενόψει των ανωτέρω, πρέπει να απορριφθεί ο λόγος περί µη νόμιμης στέρησης του αερισμού, φωτισμού, ηλιασμού και της θέας της οικίας των δύο πρώτων αιτουσών, ενώ, κατά το µέρος που γίνεται επίκληση Βυζαντινών πολεοδομικών κανόνων ή “πρακτικού κανονισμού”, που ίσχυε στη Χώρα της Πάτμου ως προς τη διασφάλιση της θέας των κτισμάτων, ο λόγος είναι απορριπτέος προεχόντως ως αόριστος.
Προβάλλεται ότι η κατασκευή πλήρους πρώτου ορόφου και οι υπέρµετροι περιμετρικοί τοίχοι αντίκεινται στο Γ.Ο.Κ., διότι η οικοδομή δεν εντάσσεται στο οικιστικό περιβάλλον, ούτε εξασφαλίζονται οι καλύτεροι όροι διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες οµόρων κτισμάτων. Συναφώς, οι αιτούντες υπογραμµίζουν ότι οι υποβληθείσες αιτιολογημένες εκθέσεις του Μελετητών Μηχανικών της παρεμβαίνουσας δεν περιέχουν αναφορά στην αισθητική και τους όρους διαβίωσης των κατοίκων των γειτονικών κτηρίων, που υποβαθµίζονται µε την ανέγερση της επίδικης οικίας, ως προς το φωτισμό, αερισµό, ηλιασμό και θέα των δικών τους ακινήτων, και ότι απουσιάζουν παντελώς από τις σχεδιαστικές αποτυπώσεις τα όµορα κτίσματα. Ο λόγος αυτός προβάλλεται αβασίµως, διότι η ανέγερση του κτίσματος της παρεμβαίνουσας δεν γίνεται κατ’ εφαρµογή των διατάξων του Γ.Ο.Κ., αλλά βάσει του ειδικού πολλαπλού προστατευτικού καθεστώτος της Χώρας της Πάτμου, µε προέχουσα την επιταγή διατήρησης του μνημειακού της χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό, προηγείται της οικοδομικής αδείας η άδεια του Υπουργού Πολιτισμού, σύμφωνα µε το ν. 3028/2002, προκειµένου να διακριβωθεί, βάσει στοιχείων τεκμηρίωσης, ότι προϋπήρχε κτίσµα στην αυτή θέση και ότι το ανεγειρόµενο ακολουθεί τη µορφή του παλαιού.
Πρόεδρος: Π. Ευστρατίου
Το πλήρες κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί αμέσως μετά την καθαρογραφή του από το Δικαστήριο.