ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Ή ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ; (Δεκέμβριος 2007)
-
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΗΤΡΗΣ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007
Το φυσικό πλούτο της χώρας εκποιούμε συχνά, εμείς οι Νεοέλληνες, σε φτηνές τιμές. Ενεργώντας, έτσι, σαν τους άφρονες και απερίσκεπτους Λωτοφάγους, που μέσα στην ηδονή της πρόσκαιρης υλιστικής ευδαιμονίας λησμονούν τα ευρύτερα φαινόμενα, τις σταθερότερες αξίες. Δεν έχουμε καταφέρει να εξισορροπήσουμε με τρόπο αρμονικό την ανάγκη της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας με τη διατήρηση της ποιότητας του φυσικού πλούτου της χώρας, που δεν έχει μόνο οικονομική αλλά και αισθητική και πολιτιστική αξία.
Όσον αφορά ειδικότερα στη ιστορικό λίκνο ενός από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους πολιτισμούς στον κόσμο δεν ξέρουμε ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Το κράτος ή οι ιδιώτες; Κατά την καλύτερη άποψη, «βλάπτουν και οι δύο το ίδιο τη Συρία», θα λέγαμε παραφράζοντας κάπως το στίχο του Καβάφη σ’ ένα από τα τελευταία ποιήματά του με τίτλο «Ας φρόντιζαν».
Οπότε το ερώτημα τίθεται οξύ και αδυσώπητο:
Τι πρέπει να γίνει προτού να είναι πολύ αργά, ώστε να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, που είναι οπωσδήποτε βλαπτική για το μέλλον του τόπου; Η δημόσια συζήτηση και ο προβληματισμός έχουν εστιαστεί σε δύο εναλλακτικές προτάσεις για μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική στρατηγική προστασίας του περιβάλλοντος: σύσταση αυτοτελούς υπουργείου Περιβάλλοντος ή συστέγασή του με το υπουργείο Δημοσίων Έργων, ως προσωρινό ή μονιμότερο σχήμα;
Την πρώτη εκδοχή φέρονται να υποστηρίζουν πολλές οικολογικές οργανώσεις και όλοι σχεδόν οι διατελέσαντες υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ από τη μεταπολίτευση και μετά. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η ξεχωριστή υπουργική δομή με αρμοδιότητα την πολιτική περιβάλλοντος συστάθηκε για πρώτη φορά το 1980 επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή, με πρώτο αρμόδιο υπουργό τον Στέφανο Μάνο. Πέντε χρόνια αργότερα (1985), επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, το υπουργείο αυτό (ΥΧΟΠ) συγχωνεύθηκε με το υπουργείο Δημοσίων Έργων, για να παραμείνει έκτοτε με αυτή τη μορφή (ΠΕΧΩΔΕ) σε όλες τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν.
Τον αντίλογο για τη διάσπαση αυτή τη στιγμή του ενιαίου υπουργείου Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων έχει διατυπώσει ευθαρσώς ο νυν υπουργός με το επιχείρημα ότι έτσι δεν θα προστατευόταν καλύτερα το περιβάλλον, αλλά αντιθέτως θα προβάλλονταν προσκόμματα, καθυστερήσεις και γραφειοκρατία στη χάραξη και την εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής. Κατά μια άλλη εκδοχή, η καλύτερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν θα επιτυγχανόταν με τη σύσταση ξεχωριστού υπουργείου, αλλά μάλλον μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής ή υπηρεσίας με αυτή την αρμοδιότητα, όπως είναι, λ.χ., η Environmental Protection Agency στις ΗΠΑ.
Μολονότι η ίδρυση ανεξάρτητων αρχών δεν αποτελεί πανάκεια για όλα τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και της γραφειοκρατίας, εντούτοις η ύπαρξη μιας ευέλικτης οργανωτικής δομής στελεχωμένης με τρόπο αξιοκρατικό από επιστημονικά κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμένης με πλήρεις και αποκλειστικές αρμοδιότητες συμβουλευτικού και αποφασιστικού χαρακτήρα για τα ζητήματα περιβάλλοντος ίσως είναι εν προκειμένω η ενδεδειγμένη λύση.
Η διαρκής ενημέρωση της Βουλής και του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά και η εγρήγορση της κοινωνίας των πολιτών και η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων θα αποτελέσει το κύριο έργο αυτού του οργανισμού. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, όπως η τήρηση του Συντάγματος και η προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, έτσι και η ποιότητα του περιβάλλοντος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Η πολιτεία πρέπει απλά να διευκολύνει αυτή την ευθύνη και το δικαίωμα των πολιτών.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» στις 14 Δεκεμβρίου 2007, σ. 26.