ΞΥΠΝΗΜΑ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ (Ιούνιος 2009)
-
ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ, Δημοσιογράφος
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009
Την ανθρωπότητα καλούνται γι’ άλλη μία φορά να ξυπνήσουν από τον κλιματικό εφιάλτη κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι 140 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) σε τετραήμερη συνάντηση για τις φυσικές καταστροφές. ΗΠΑ, Κίνα και Αφρική, οι χώρες που πλήττονται σκληρά από τις κλιματικές αλλαγές, υποστηρίζει νέα έκθεση. Στην έναρξη της συνάντησης «Παγκόσμια Πλατφόρμα» στη Γενεύη, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Τζον Χολμς ήταν αυτός που υποστήριξε ότι πολίτες και κυβερνήσεις του κόσμου μοιάζουν «να πορεύονται με τα μάτια κλειστά». «Βαδίζουμε σαν υπνοβάτες προς φυσικές καταστροφές που ξέρουμε ότι θα συμβούν στο μέλλον και δεν γίνονται αρκετά για να μετριάσουμε τη ζημιά», είπε χαρακτηριστικά.
Περισσότεροι από 1.800 εκπρόσωποι 169 κυβερνήσεων και 140 ΜΚΟ άκουσαν τον Χολμς να επαναλαμβάνει ότι η ανησυχία για τις φυσικές καταστροφές, ειδικά αυτές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, είναι μεγάλη. Οι αισιόδοξοι ελπίζουν ότι η «Παγκόσμια Πλατφόρμα» θα καταλήξει σε συμφωνία για ετήσιες δαπάνες ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων για τη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών. Οι απαισιόδοξοι κάνουν λόγο γι’ άλλη μία συνάντηση που θα εκδώσει πόρισμα-ευχολόγιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου το 90% των φυσικών καταστροφών σχετίζεται με το κλίμα -«η ένταση των κυκλώνων στη Βραζιλία το 2004 και στο Ομάν το 2007 δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία αυτών των περιοχών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χολμς.
Στις προτεραιότητες της «Παγκόσμιας Πλατφόρμας» εντάσσονται επίσης σχέδια για σχολεία και νοσοκομεία θωρακισμένα στις φυσικές καταστροφές, για δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, για την αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ εκτιμά όμως ότι 60 μέλη του δεν διαθέτουν επαρκή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, τη στιγμή που οι περισσότερες από τις 10 «μεγα-πόλεις» του πλανήτη, με πληθυσμό μεταξύ 25 και 35 εκατομμυρίων, βρίσκονται σε επικίνδυνες παράκτιες περιοχές ή σε περιοχές υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας. Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, παγκοσμίως, ζουν σε παραγκουπόλεις και ο αριθμός τους αυξάνεται κατά 25 εκατ. κάθε χρόνο, καθώς η αστικοποίηση εκθέτει σε μεγαλύτερους κινδύνους καταστροφών όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.
Για το ζοφερό μέλλον του πλανήτη, το αμερικανικό Ερευνητικό Κέντρο για την Παγκόσμια Αλλαγή δημοσιοποίησε έρευνα 200 σελίδων. Μελετώντας στοιχεία 13 αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών και πολλών πανεπιστημίων των ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο διάστημα των τελευταίων 50 ετών, η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά 20,32 εκατοστά σε ορισμένες παράκτιες περιοχές.
Η τάση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τις παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού, όπου απειλούνται ενεργειακές εγκαταστάσεις και δίκτυα μεταφορών, την Αφρική, που δεν μπορεί να προσαρμόσει τη γεωργία της στις αλλαγές, αλλά και την Κίνα. «Γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές συμβαίνουν γρήγορα. Οσο πιο γρήγορα κινηθούμε εμείς, τόσο το καλύτερο», προειδοποίησε ο διευθυντής του Κέντρου Οικοσυστημάτων στο Εργαστήριο Θαλάσσιας Βιολογίας Τζέρι Μελίλο, ένας από τους βασικούς συντάκτες της έκθεσης.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», 18 Ιουνίου 2009, σ. 14.