ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πρακτικά Ημερίδας, Ελληνική Εταιρία Μελέτης Δικαίου Τεχνολογίας και Κατασκευών, Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαίου Κατασκευών, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2008, σ. XIV+290 (Απρίλιος 2009)
-
nomos.Ph.Admin,
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Τρίτη 14 Απριλίου 2009
Η σχέση της «κατασκευής ενός έργου» με την «προστασία του περιβάλλοντος» μεταλλάσσεται τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα με αυξανόμενη ταχύτητα. Δημιουργείται μία νέα ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο, κατά την κοινή αντίληψη «αντίπαλα», αγαθά. Οι λόγοι είναι προφανείς: πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αφού σε αυτό ζούμε και οποιαδήποτε επιδείνωσή του θα έχει επιπτώσεις και σε μας, αλλά πρέπει και να «κατασκευάσουμε» προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσής μας ή να ικανοποιήσουμε κάποιες ανάγκες.
Το θέμα της ημερίδας διατυπώθηκε σκόπιμα με τρόπο ευρύ, ώστε να καταλαμβάνει τέσσερις από τις πτυχές αυτής της νέας σχέσης. Είναι προφανές ότι κάθε μία από τις ενότητες της ημερίδας θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ενός ξεχωριστού επιστημονικού συνεδρίου. Σκοπός όμως δεν ήταν να εξαντληθεί σε βάθος μία από τις πτυχές αυτές, αλλά να επιχειρηθεί μία συνολικότερη κάλυψη των πτυχών της αλληλεπίδρασης της «κατασκευής» με το «περιβάλλον» και να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα αυτή μία εικόνα για τις εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε περισσότερα από ένα πεδία. Η συνεισφορά των συναδέλφων από τα εθνικά σωματεία-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαίου των Κατασκευών υπήρξε καθοριστική για την επίτευξη αυτού του σκοπού.