ΕΠΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΩΜΕ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ (Ιανουάριος 2007)
-
ΜΙΧΑΗΛ ΔΕΚΛΕΡΗΣ, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2007
Η αποψινή συγκέντρωση είναι η τελευταία των εκδηλώσεων του αγώνος μας για την διάσωση των δασών μας. Εν τω μεταξύ, ο τόπος βοά: Η εμπορία της γης έχει ήδη ανεβάσει στα ύψη τις τιμές των ακινήτων. Μεγάλες ξένες εταιρείες έχουν κλείσει τις δουλειές τους και οι εργολάβοι τρίβουν τα χέρια τους για το μεγάλο τσιμέντωμα που περιμένει τη γη της Ελλάδος. Στην τελευταία ομιλία μου, θα προσπαθήσω να κάνω έκκληση στην λογική των συμπατριωτών μας. Υπάρχουν επτά σπουδαίοι λόγοι για να διασώσωμε τις δασικές μας εκτάσεις.
Λόγος 1
Η αναθεώρηση του άρθρου 24 για την νομιμοποίηση της καταστροφής και ιδιωτικοποιήσεως των δημοσίων δασικών εκτάσεων είναι πράγματι νόσφισις συντακτικής εξουσίας, στην οποία το πολιτικό σύστημα της Χώρας επιδίδεται ήδη από το έτους 1975, για να χρησιμοποιεί την ηυξημένη τυπική ισχύ του Συντάγματος προς νομιμοποίησιν σε αυτό διατάξεων αντικειμένων σε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος ή σε δικαστικές αποφάσεις. Αυτό συμβαίνει τώρα που επιδιώκεται η ανατροπή της νομολογίας του ΣτΕ για τα δάση και ο ακρωτηριασμός των αρμοδιοτήτων του. Αλλά η αναθεωρητική διαδικασία είναι συντεταγμένη (περιωρισμένη) εξουσία υποκειμένη πλήρως στον έλεγχο των δικαστηρίων. Οι «ψευδαναθεωρητικές» διατάξεις είναι εσαεί ανίσχυρες. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν δικαστές που θα το διακηρύξουν εις το μέλλον, εάν οι διατάξεις αυτές ψηφιστούν.
Λόγος 2
Οι λεγόμενες δασικές εκτάσεις είναι αναντικατάστατο στοιχείο του λιτού ελληνικού τοπίου. Είναι το τυπικό μεσογειακό δάσος (μακκία βλάστηση) των νησιών, των ακρωτηρίων και των ημιορεινών περιοχών της νοτίου Ελλάδος. Το λιτό αυτό ελληνικό τοπίο είναι θεμελιώδης έννομη αξία που προστατεύεται όχι μόνον ως συστατικό του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και ως στοιχείο της ταυτότητας της Χώρας. Αυτοί που θα βανδαλίσουν το ελληνικό τοπίο, θα πλήξουν την ιδιαιτερότητα της Χώρας.
Λόγος 3
Η επιστήμη της δασικής οικολογίας προειδοποιεί:
Κατά περισσότερο από 60% έχει μειωθεί το κρίσιμο φυσικό κεφάλαιο, στον κόσμο και στην Ελλάδα. Έχει επιταχυνθεί η κλιματική αλλαγή, κατόπιν της οποίας η Ελλάς εμπίπτει στην αφρικανική ζώνη και απειλείται με ερήμωση που έχει ήδη αρχίσει. Η καταστροφή 50.000.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων (που είναι, κατά την διατύπωση του Κανονισμού Δασών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι «συλλέκτες του άνθρακα» και η συγκράτηση των υδάτων και του εδάφους), θα επιταχύνει την αρξαμένη ερήμωση της χώρας μας.Λόγος 4
Η εθνική κοινοκτησία επί των δασικών εκτάσεων και η κοινοχρησία των ακτών είναι η σπουδαιότερη κοινωνική παροχή του κράτους στους Έλληνες, που πρέπει να έχουν πρόσβαση στις ομορφιές της χώρας τους. Είναι η αναφαίρετη ποιότητα της ζωής τους.
Λόγος 5
Η αρχή της «διαφυλάξεως των δασικών οικοσυστημάτων» είναι σήμερα η πρώτη παράγωγος αρχή που πηγάζει από την θεμελιώδη αρχή της βιωσιμότητος τόσο στο διεθνές περιβαλλοντικό δίκαιο όσο και στο ευρωπαϊκό. Η αρχή αυτή καλύπτεται πλήρως από την αυστηρά νομολογία του ΣτΕ στην ερμηνεία του άρθρου 24 και γι’ αυτό δεν επιτρέπεται να θιγεί με την δήθεν αναθεώρησή του. Είναι ο ανώτατος νόμος που δεν μπορεί να ανατραπεί με τίποτε.
Λόγος 6
Η αρχή και το τεκμήριο της δημοσίας δασικής κτήσεως που χαρακτηρίζει το ελληνικό δίκαιο των δασών συνάπτεται αμέσως με τις έννοιες της κυριαρχίας και της επικρατείας ως συστατικών αυτής ταύτης της εννοίας του ελληνικού κράτους. Είναι διά τούτο θεμελιώδης και δεν επιδέχεται καμμίαν αλλαγή και κανένα περιορισμό. Η δημόσια δασική κτήση δε θα βγει στο σφυρί!
Λόγος 7
Η αρχή της δημοσίας δασικής κτήσεως είναι η καλυτέρα εγγύηση της βιωσιμότητος των ελληνικών δασών ή δασικών εκτάσεων, ότι δηλ. αυτά θα περιέλθουν ακέραια στις επόμενες γενεές. Και θα περιέλθουν. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να τους τα στερήσει.
Από του βήματος αυτού θα απευθυνθώ στους συντάκτες των προτάσεων των οποίων οι προθέσεις είναι διαφανείς. Θα αντιπαρέλθω τους ευτελείς συλλογισμούς της πελατειακής λογικής. Και ας υποθέσωμεν -έστω- ότι οι αναθεωρητές του Συντάγματος πιστεύουν ειλικρινώς πως η σφράγιση εκατομμυρίων στρεμμάτων της εξαισίας ελληνικής γης για την β΄κατοικία των Ευρωπαίων συνταξιούχων και τα γήπεδα γκολφ των ευπόρων περιηγητών, ας υποθέσωμεν –λέγω- ότι όλα αυτά, ότι είναι έργα αναπτύξεως!
Αλλά την ιστορία του τόπου αυτού, μυθική και αληθινή, που είναι γραμμένη ανεξίτηλα στην λιτή αυτή ελληνική φύση, αυτήν δεν θα την αναλογιστούν καθόλου; Προχθές ακόμη, ένας ξένος ανθρωπολόγος είπε στο Μπενάκειο ότι η αρχιτεκτονική περισσότερο από την γλώσσα χαρακτηρίζει ένα λαό, και τους Νεοέλληνες τους χαρακτηρίζει η πολυκατοικία και όχι η Ακρόπολη! Εκεί, λοιπόν, εφθάσαμε. Αυτόν τον αναιδή ισχυρισμό θέλομεν να δικαιώσουμε;
Εν τέλει, όμως, ας συνοψίσωμε ήρεμα τις αλήθειες μας.
Αφήστε ήσυχα τα ελληνικά δάση. Αυτό πράγματι χρειάζονται. Σεβαστείτε το ελληνικό τοπίο. Το αξίζει. Μην εποφθαλμιάτε την δημόσια δασική κτήση. Ανήκει στο Γένος. Μην βάζετε τη χώρα σε οικολογική περιπέτεια. Έτσι μπορείτε να είσθε βέβαιοι ότι οι απόγονοί μας θα σας ευλογούν αντί να σας καταρώνται.
Ομιλία στη Συγκέντρωση Φορέων και Πολιτών με θέμα «Οι Συνταγματικές Αλλαγές κατά του Φυσικού Περιβάλλοντος» που διοργανώθηκε στην Αθήνα στα γραφεία της ΓΣΕΕ στις 15 Ιανουαρίου 2007.