ΠΡΩΤΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (Ιανουάριος 2007)
-
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΙΟΥΤΗ, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2007
Κατά την άποψή μου, τρία είναι τα δασικά ζητήματα της αναθεώρησης του άρθρου 24. Το πρώτο αφορά την αρχή της αειφορίας, η οποία περιλαμβάνεται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου. Η αρχή αυτή πρέπει να αποδοθεί ορθότερα, ως αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Και αυτό διότι το περιεχόμενό της, τόσο στο κοινοτικό όσο και στο διεθνές Δίκαιο, αφορά την προστασία και οικονομικών και κοινωνικών και περιβαλλοντικών συμφερόντων. Αν και η αρχή της αειφορίας παραπέμπει μονομερώς στην προστασία του φυσικού οικοσυστήματος, δεν μπορεί να παραγνωρίζεται η σημασία της τριπλής αυτής προστασίας. Όσο ενδιαφέρει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, άλλο τόσο σημαντική είναι και η προστασία των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών μέσα στις οποίες ζουν και αναπτύσσονται ο άνθρωπος και η κοινωνία.
Το δεύτερο αφορά την προστασία των δασών. Ήδη με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 εξισώθηκε, ορθώς, η προστασία των δημόσιων και ιδιωτικών δασών και δασικών εκτάσεων. Η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας δέχεται τη διαφοροποίηση της προστασίας μεταξύ των δασών και των δασικών εκτάσεων, όταν επιβάλλει ως μία από τις αρχές προστασίας τους να προτιμάται η θυσία της δασικής έκτασης από τη θυσία των δασών. Αφετέρου η οικιστική ανάπτυξη αποτελεί μορφή δημοσίου συμφέροντος, όταν αυτό κρίνεται και αιτιολογείται επαρκώς από την Πολιτεία. Επομένως η σχετική διάταξη θα μπορούσε να αναθεωρηθεί, έτσι ώστε να επιτρέπεται η λελογισμένη επέμβαση σε δασικές εκτάσεις και ιδίως στις παρυφές τους, για λόγους της επιβαλλόμενης -κοινωνικά- οικιστικής ανάπτυξης.
Το τρίτο αφορά τη δυνατότητα καταγραφής των δασών στο πλαίσιο του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Πιστεύω ότι αυτή η κατεύθυνση δεν είναι ορθή και θα δημιουργήσει προβλήματα στην προστασία του δασικού πλούτου. Προτιμότερο είναι να καταρτιστεί πρώτα ένα πλήρες δασολόγιο, όπως και το ισχύον Σύνταγμα επιτάσσει, και στη συνέχεια να λαμβάνει χώρα ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 14 Ιανουαρίου 2007, σ. 29.