ΧΕΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (Μάιος 2006)
-
ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΣΩΜΕΡΙΤΗΣ, Δημοσιογράφος
Παρασκευή 26 Μαΐου 2006
Για να καταλάβει κάποιος το θέμα χρειάζεται μια περιγραφή. Έχουμε λοιπόν ένα βουνό. Πάνω στο βουνό υπάρχει ένας κορεσμένος αλλά σε λειτουργία ΧΥΤΑ. Πιο κάτω είναι η παραλία και η θάλασσα. Που «προστατεύονται» τόσο ώστε να έχει οργανωθεί εκεί με προεδρικό διάταγμα Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο έπειτα από διεθνείς πιέσεις και ευρωπαϊκές καταδίκες. Το βουνό, ο ΧΥΤΆ, η παραλία και η θάλασσα βρίσκονται, το καταλάβατε, στη Ζάκυνθο, την οποία από χιλιάδες χρόνια έχουν επιλέξει κατά προτεραιότητα οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα για να γεννάνε τα αβγά τους. Οι χελώνες αυτές βρίσκονται σε κίνδυνο. Χρειάζονται προστασία. Να γιατί το «πάρκο».
Συμβαίνει όμως το εξής: Πέρα από το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ αυτός δεν ανταποκρίνεται στις νόμιμες προδιαγραφές, έχει και το ιδίωμα να ρυπαίνει το περιβάλλον γιατί, μεταξύ άλλων, του φεύγουν «τα ζουμιά» και πέφτουν στη θάλασσα. Το διαπίστωσε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και εισηγήθηκε την άσκηση ποινικής δίωξης και την επιβολή προστίμου στον τοπικό Σύνδεσμο Καθαριότητας. Το βεβαιώνουν με ενυπόγραφη καταγγελία τους πολλές διεθνείς, ελληνικές και τοπικές οργανώσεις. Οι ακόλουθες: ΑΡΧΕΛΩΝ, Εταιρεία για την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας – WWF Ελλάς – Medasset Εταιρεία Μελέτης Έρευνας, Προαγωγής Πολιτισμού «Πλατύφοροs» Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Ζάκυνθο – Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ζακύνθου – Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός» – Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Λιθακιάς – Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Λιθακιάς.
Οι οργανώσεις αυτές σημειώνουν ότι η Χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (2002, υπόθεση C-103/00) για τη μη λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας του βιότοπου των θαλάσσιων Χελωνών στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) και απειλείται με την επιβολή μεγάλου ημερήσιου προστίμου. Υπογραμμίζουν ότι ο υπερπλήρης ΧΥΤΑ συνεχίζει να λειτουργεί και να ρυπαίνει τη θάλασσα του Κόλπου, παρά το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα χρήσης του έχει λήξει από το 2001. Προσθέτουν ότι η Πολιτεία εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Εθνική νομοθεσία για τη λειτουργία των ΧΥΤΆ. Συνεχίσει την τακτική των «προσωρινών λύσεων» (επέκταση ΧΥΤΑ, παράταση άδειας λειτουργίας κ.λπ.), αποφεύγοντας να λάβει τα αναγκαία μακροπρόθεσμα μέτρα για την αποφυγή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής του Λαγανά. Και ζητάνε φυσικά την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.
Είναι πολύ ευγενικές οι οργανώσεις αυτές. Δεν αναφέρουν όλη την αλήθεια, τα τοπικά νεοδημοκρατικά συμφέροντα, τον αρνητικό παλαιοκομματικό ρόλο του σημερινού ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά και των τοπικών παραγόντων. Δεν αναφέρουν ότι ο κόλπος του Λαγανά με τον ΧΥΤΑ από πάνω και με τα απόβλητα της άναρχης ανάπτυξης από κάτω χαβουζοποιείται σε βάρος και του τουριστικού μέλλοντος του νησιού αλλά σε όφελος ορισμένων – πάντα των ίδιων- ιδιοκτητών κατεδαφιστέων αυθαιρέτων που το σημερινό σχέδιο προτείνει μάλιστα τη μετατροπή τους σε… οικολογικού ενδιαφέροντος εγκαταστάσεις.
Όλα τούτα εγγράφονται φυσικά στα πεπραγμένα της νέας διακυβέρνησης και της επανίδρυσης του κράτους. Και αν μας κράξουν οι Ευρωπαίοι, θα πούμε ότι μας μισούν!
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» την Παρασκευή 26 Μαΐου 2006, σ. 6.