ΣτΕ 1014/2018 [Νόμιμη ΑΕΠΟ ιχθυοτροφείου πέστροφας]
Περίληψη
-Εφόσον, με την εγκριθείσα με την προσβαλλόμενη απόφαση λύση, το σημείο υδροληψίας και παροχέτευσης του νερού τοποθετείται εκτός της απαγορευτικής ζώνης (στα 500μ.), η προσβαλλόμενη απόφαση είναι, κατά το σκέλος αυτό, νομίμως αιτιολογημένη, ο δε λόγος ακυρώσεως, αε τον οποίο προβάλλονται τα αντίθετα, είναι απορριπτέος ως αβάσιμος.
-Η προσβαλλόμενη απόφαση, θέτοντας όρους για την αντιμετώπιση του ζητήματος της διαθεσιμότητας – επάρκειας του συγκεκριμένου υδατικού πόρου των πηγών Χόχλας, μετά από εξέταση και εκτίμηση όλων των στοιχείων των σχετικών με την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της περιοχής, παρίσταται επαρκώς αιτιολογημένη ως προς το ζήτημα της διαθεσιμότητας του υδατικού πόρου της πηγής «Χόχλας», τα δε περί του αντιθέτου προβαλλόμενα με την κρινόμενη αίτηση είναι απορριπτέα ως αβάσιμα.
Πρόεδρος: Αγγ. Θεοφιλοπούλου
Εισηγητής: Μ. Γκορτζολίδου
Βασικές Σκέψεις
2. Επειδή, με την υπό κρίση αίτηση ζητείται η ακύρωση της 3338/21-12-2006 αποφάσεως του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου, με θέμα «Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων ιχθυοτροφείου πέστροφας δυναμικότητας 150 τόνων/έτος στη θέση «Χόχλα» του δημοτικού διαμερίσματος Κουκουλίου Δήμου Φαναρίου Νομού Πρέβεζας ιδιοκτησίας της «Ν. ΜΗΤΣΗΣ – Ε. ΤΣΙΑΛΙΟΣ Ο.Ε.».
3. Επειδή, με παραγγελία της εισηγήτριας της υποθέσεως αντίγραφο της αιτήσεως ακυρώσεως επιδόθηκε στην έχουσα δικαίωμα προς παρέμβαση εταιρία «Ν. ΜΗΤΣΗΣ – Ε. ΤΣΙΑΛΙΟΣ Ο.Ε.». (βλ. το από 15-12-2014 αποδεικτικό επίδοσης του υπαστυφύλακα Ρούσου Νικόλαου).
4. Επειδή, η αιτούσα εταιρία, ιδιοκτήτρια μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας οξύρρυγχου και πέστροφας, η οποία δραστηριοποιείται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κουκουλίου του Δήμου Φαναρίου και υδροδοτείται από τις πηγές Χόχλας, με έννομο συμφέρον ασκεί κατ’ αρχήν την υπό κρίση αίτηση ακυρώσεως, καθώς, όπως προβάλλει, η ίδρυση του ιχθυοτροφείου πέστροφας της εταιρείας ΜΗΤΣΗΣ – ΤΣΙΑΛΙΟΣ Ο.Ε. στην ίδια περιοχή συνεπάγεται μείωση του υδατικού πόρου των πηγών Χόχλας, με αποτέλεσμα το διαθέσιμο νερό να μην επαρκεί, πλέον για τη λειτουργία της αιτούσας εταιρίας.
5. Επειδή, η προσβαλλόμενη έγκριση περιβαλλοντικών όρων εκδόθηκε στις 21-12-2006, η υπό κρίση αίτηση ακυρώσεως κατατέθηκε στις 12-03-2007, δεδομένου δε ότι από τα στοιχεία του φακέλου δεν προκύπτει κοινοποίηση της προσβαλλόμενης πράξης στην αιτούσα η γνώση της έκδοσής της σε χρόνο απώτερο των 60 ημερών από την κατάθεσή της κρινόμενης αίτησης, η τελευταία ασκείται εμπροθέσμως και είναι περαιτέρω εξεταστέα.
6. Επειδή, με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, του
ν. 1650/1986 το φυσικό περιβάλλον έχει αναχθεί σε αυτοτελώς προστατευόμενο αγαθό προκειμένου να εξασφαλίσει η οικολογική ισορροπία και η διαφύλαξη των φυσικών πόρων προς χάρη και των επόμενων γενεών. Εν όψει της υποχρέωσής του αυτής ο συντακτικός νομοθέτης οφείλει να προβαίνει σε θετικές ενέργειες για τη διαφύλαξη του προστατευομένου αγαθού, σταθμίζοντας ωστόσο κατά τις επιταγές των άρθρων 106 και 22 παρ. 1 του Συντάγματος και άλλους παράγοντες αναγόμενους στο γενικότερο εθνικό και δημόσιο συμφέρον, όπως είναι εκείνοι που σχετίζονται με τους σκοπούς της οικονομικής αναπτύξεως, της αξιοποιήσεως του εθνικού πλούτου, της ενισχύσεως της περιφερειακής αναπτύξεως και της εξασφαλίσεως εργασίας στους πολίτες, σε συμμόρφωση προς την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία επιβάλλει, σύμφωνα με τις αρχές της προλήψεως και προφυλάξεως στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος να λαμβάνεται προεχόντως υπόψη η τυχόν ύπαρξη ιδιαιτέρου κινδύνου για το φυσικό περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία συγκεκριμένου έργου ή την ανάπτυξη συγκεκριμένης δραστηριότητας. Προκειμένου δε η στάθμιση αυτή να γίνεται κατά τρόπο ανταποκρινόμενο στην ανάγκη προστασίας των εκατέρωθεν διακυβευομένων εννόμων αγαθών θα πρέπει να εκτίθενται και να συνεκτιμώνται κατά τρόπο επαρκή αφ’ ενός μεν ο τρόπος και η μέθοδος κατασκευής και λειτουργίας του συγκεκριμένου έργου και αφ’ ετέρου ο ειδικότερος χαρακτήρας του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο προσδοκάται ότι θα εξυπηρετηθεί, δεδομένου ότι η κατά τα ανωτέρω επιβαλλόμενη στάθμιση συναρτάται σε κάθε περίπτωση με το είδος και την έκταση της επαπειλούμενης βλάβης και την φύση της εξυπηρετούμενης με την εκτέλεση του έργου ανάγκης. Περαιτέρω, κατά την άσκηση του ακυρωτικού ελέγχου σε περίπτωση προσβολής με αίτηση ακυρώσεως διοικητικών πράξεων που εκδίδονται κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο δικαστής εξετάζει, μεταξύ άλλων, αν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που αποτελεί το βασικό μέσο εφαρμογής της αρχής της προλήψεως και προφυλάξεως, ανταποκρίνεται προς τις απαιτήσεις του νόμου και αν το περιεχόμενό της είναι επαρκές, ώστε να παρέχεται στα αρμόδια διοικητικά όργανα η δυνατότητα να διακριβώνουν και να αξιολογούν τους κινδύνους και τις συνέπειες του έργου ή της δραστηριότητος και να εκτιμούν αν η πραγματοποίησή του είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της οικείας νομοθεσίας και τις συνταγματικές επιταγές, καθώς και αν το προσδοκώμενο από αυτό όφελος τελεί σε σχέση αναλογίας με την τυχόν επαπειλούμενη βλάβη του φυσικού περιβάλλοντος. Η ευθεία, όμως, αξιολόγηση εκ μέρους του δικαστή των συνεπειών ορισμένου έργου ή δραστηριότητος και η κρίση αν η πραγματοποίησή του αντίκειται στην αρχή της βιώσιμης αναπτύξεως εξέρχονται των ορίων του ακυρωτικού ελέγχου, διότι προϋποθέτουν διαπίστωση πραγματικών καταστάσεων, διερεύνηση τεχνικών θεμάτων, ουσιαστικές εκτιμήσεις και στάθμιση στηριζόμενη στις εκτιμήσεις αυτές. (πρβλ. Ολομ. ΣτΕ 551/2015, 462-3/2010, Ολομ. 613/2002, Ολομ. 3478/2000, 1990/2007 7μ., 4491/2009 7μ., 293/2009).
7. Επειδή, περαιτέρω, με το άρθρο 3 του ν. 1650/1986 (Α΄ 160), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3010/2002 (Α΄ 91) ορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. τα δημόσια ή ιδιωτικά έργα και δραστηριότητες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να υποδιακρίνεται σε κατηγορίες (παρ. 1). Κατ’ εξουσιοδότηση της διάταξης αυτής εκδόθηκε η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Η.Π.:15393/2332/5.8.2002 (Β΄ 1022), σύμφωνα με την οποία οι ιχθυογεννητικοί σταθμοί πέστροφας και η εκτροφή πεστρόφων ενδημικών με δυναμικότητα μεγαλύτερη των 10-1 tn/έτος κατατάσσονται στην δεύτερη υποκατηγορία της Πρώτης Κατηγορίας (Πίνακας 8, Ομάδα 8 Υδατοκαλλιέργειες, α/α 2, α/α 12). Περαιτέρω, με το άρθρο 4 του αυτού
ν. 1650/1986, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν. 3010/2002, ορίζεται ότι για την πραγματοποίηση των έργων ή δραστηριοτήτων που έχουν καταταγεί, κατά το προηγούμενο άρθρο, σε κατηγορίες, απαιτείται η έγκριση περιβαλλοντικών όρων (παρ. 1 α΄ – γ΄), ότι για την έκδοση της σχετικής εγκριτικής απόφασης, προκειμένου για έργα ή δραστηριότητες της Α΄ κατηγορίας, είναι αναγκαία η υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (παρ. 2) και, περαιτέρω, ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοικήσεως και Αποκεντρώσεως καθορίζονται πλην άλλων «γγ) οι αρμόδιες υπηρεσίες και η διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ο τύπος των απαιτούμενων μελετών και στοιχείων, η προθεσμία υποβολής τους και έκφρασης γνώμης των αρμόδιων αρχών, και κάθε άλλο σχετικό θέμα». Κατ’ εξουσιοδότηση της ως άνω διάταξης, εκδόθηκε η Η.Π. 11014/703/Φ104/2003 Κ.Υ.Α. (Β΄ 332), η οποία στο άρθρο 7 ορίζει τα εξής: «1. Ο ενδιαφερόμενος (…) υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, που συνοδεύεται από φάκελο (…) 2. Η αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας αφού εξετάσει τον φάκελο και διαπιστώσει ότι είναι πλήρης πριν προβεί στην έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και εφόσον το κρίνει σκόπιμο τον διαβιβάζει εντός 10 ημερών από την υποβολή του στις συναρμόδιες Περιφερειακές και Νομαρχιακές Υπηρεσίες και Φορείς …. Επίσης, ο φάκελος διαβιβάζεται και στο οικείο ή στα οικεία Νομαρχιακά Συμβούλια για δημοσιοποίηση του φακέλου της ΜΠΕ και γνωμοδότηση (…)».
8. Επειδή, εξάλλου, με τον ν. 1739/1987 «Διαχείριση των υδατικών πόρων και άλλες διατάξεις» (Α΄ 201) καθιερώθηκε νέο σύστημα ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας και κρατικού ελέγχου της χρήσης των υδάτων, με την πρόβλεψη, ως καθολικού μέτρου, της ανάγκης λήψης από τα ενδιαφερόμενα φυσικά ή νομικά πρόσωπα αδειών για κάθε χρήση ύδατος, στις οποίες καθορίζονται λεπτομερώς οι όροι της χρήσης (ΣτΕ 4531/1998, 771/2005, 3949/2008, 2934/2012 κ.α.). Περαιτέρω, ο νόμος προνοεί και για την περίπτωση της ανάγκης διατήρησης ή αποκατάστασης των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών πόρων στα ενδεδειγμένα ποσοτικά και ποιοτικά όρια, εξουσιοδοτώντας τον οικείο Νομάρχη να εκδώσει απόφαση, η οποία επιβάλλει γενικούς περιορισμούς στη χρήση των υδάτων (ΣτΕ 2877/2004, 3283/2009, 4060/2012). Ειδικότερα, στο άρθρο 11 του νόμου αυτού προβλέπεται ότι: «…2. Όσοι χρησιμοποιούν υδατικούς πόρους έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν μέσα και μεθόδους που εξασφαλίζουν την ποσοτική και ποιοτική κατάσταση των υδατικών πόρων μέσα στα όρια που καθορίζονται αρμοδίως … 4. Αν κριθεί αναγκαίο, για τη διατήρηση ή αποκατάσταση των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών πόρων σε ποσοτικά και ποιοτικά όρια που εξυπηρετούν το κοινό όφελος ή και τις προβλεπόμενες ανάγκες, να επιβληθούν περιορισμοί ή άλλα μέτρα στη χρήση τους, αυτοί επιβάλλονται από τους κατά περίπτωση αρμόδιους νομάρχες, ύστερα από πρόταση των περιφερειακών υπηρεσιών διαχείρισης υδατικών πόρων. […]». Εξάλλου, μετά την ισχύ του ν. 2218/1994, η αρμοδιότητα έκδοσης κανονιστικών πράξεων περί επιβολής περιορισμών ή άλλων μέτρων στη χρήση των υδάτων περιήλθε από τους κατά τόπους νομάρχες στις αντίστοιχες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, τα νομαρχιακά συμβούλια των οποίων, ως όργανα έχοντα το τεκμήριο της κανονιστικής αρμοδιότητας, κατέστησαν περαιτέρω αρμόδια για την έκδοση των αποφάσεων αυτών (ΣτΕ 508/2011, 2613-2615/2012 7μ.).
9. Επειδή, τέλος, κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων του άρθρου 11 παρ. 4 του ν. 1739/1987 και των διατάξεων των άρθρων 49-57 του Π.Δ 30/1996 «Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης» (Α΄ 21), το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πρέβεζας εξέδωσε την 37/23-3-1999 κανονιστική απόφαση, με την οποία αποφάσισε για τη λήψη και εφαρμογή απαγορευτικών, περιοριστικών και λοιπών ρυθμιστικών μέτρων στη χρήση των επιφανειακών και υπογείων υδατικών πόρων του Νομού Πρέβεζας. Ειδικότερα, με την απόφαση αυτή καθορίζονται αρχικά απαγορευτικά μέτρα, στα οποία προτάσσεται, και μάλιστα χωρίς πρόβλεψη εξαιρέσεων, η απαγόρευση εκτέλεσης έργων υδροληψίας -χρήσης νερού σε ακτίνα 500μ. Σε οριζόντια απόσταση από τις πηγές Βαθύ, Πριάλας, λίμνης Ζηρού και Χόχλας, απ’ όπου υδρεύονται μεγάλα τμήματα του Νομού Πρέβεζας και άλλων όμορων Νομών. Η ισχύς της ως άνω απόφασης ορίστηκε αρχικά για δύο έτη, παρατάθηκε δε για δύο ακόμα έτη με την 35/2-5-2001 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πρέβεζας, και επομένως ήταν σε ισχύ κατά την έκδοση της 247/17-2-2003 γνωμοδότησης του Γ.Γ.Π.Η. επί της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης του επίδικού έργου, η οποία αποτελεί νόμιμο έρεισμα της προσβαλλόμενης Α.Ε.Π.Ο.
10. Επειδή, από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτουν τα εξής: Mε την ήδη προσβαλλόμενη 3338/21-12-2006 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του ιχθυοτροφείου πέστροφας της εταιρίας «Ν. ΜΗΤΣΗΣ – Ε. ΤΣΙΑΛΙΟΣ Ο.Ε.». δυναμικότητας 150 τόνων/έτος στη θέση «Χόχλα» του δημοτικού διαμερίσματος Κουκουλίου Δήμου Φαναρίου (ήδη Δήμου Πάργας) Νομού Πρέβεζας. Της αποφάσεως αυτής είχε προηγηθεί η 247/17-02-2003 θετική γνωμοδότηση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου επί της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης του έργου. Στη γνωμοδότηση αυτή, με οποία αντικαταστάθηκε η 432/4-02-2002 απόφαση του Γ.Γ.Π.Η. περί χωροθέτησης της μονάδας, αναφέρεται ότι η υδροληψία θα γίνεται από το ρέμα Βωβού, η ποσότητα του νερού που θα εισέρχεται στη μονάδα δεν θα υπερβαίνει τα 0,27m3/sec, τα δε σημεία υδροληψίας και απόληξης του νερού για τη μονάδα αυτή θα βρίσκονται εκτός της απαγορευτικής ζώνης των 500μ. από τις πηγές Χόχλας. Στην ίδια περιοχή είχαν εκδοθεί, το έτος 2002, θετικές γνωμοδοτήσεις για την χωροθέτηση της μονάδας της αιτούσας εταιρείας, καθώς και μιας τρίτης μονάδας πεστροφοκαλλιέργειας, δυναμικότητας 400 τόνων. Υπέρ της έκδοσης της προσβαλλόμενης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων γνωμοδότησαν τόσο η Διεύθυνση Γεωργίας (Επιτροπή ΝΕΧΩΠ), όσο και η Διεύθυνση Αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας, υπό τον όρο της προσαρμογής της παραγωγής στη διαθέσιμη ποσότητα νερού σε περίπτωση μείωσης της παροχής των πηγών, καθώς και της συνεκτίμησης της λειτουργίας και της μονάδας της αιτούσας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην περιοχή (βλ. το 2883/2-6-2006 έγγραφο της Διεύθυνσης Γεωργικής Ανάπτυξης, με το οποίο διαβιβάστηκε το 14/2006 Πρακτικό της Επιτροπής ΝΕΧΩΠ, καθώς και το 1124/19-6-2006 έγγραφο της Διεύθυνσης Αλιείας). Εξάλλου, οι θετικές γνωμοδοτήσεις για την χωροθέτηση των ως άνω τριών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας εκδόθηκαν υπό την προϋπόθεση ότι η εγκατάσταση καθεμίας μονάδας θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η υδροληψία και των υπολοίπων (βλ. το από 9/2006 υπηρεσιακό σημείωμα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Ηπείρου). Περαιτέρω, στις ως άνω θετικές για την επίμαχη δραστηριότητα γνωμοδοτήσεις της Διεύθυνσης Γεωργίας (Επιτροπή ΝΕΧΩΠ) και της Διεύθυνσης Αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας αναφέρεται ότι η μονάδα διαθέτει άδεια χρήσης νερού (270 lit/sec) από τις πηγές «Χόχλας», ενώ από την ίδια πηγή προμηθεύεται νερό και η υπάρχουσα μονάδα της εταιρείας «ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΧΟΧΛΑΣ – ΚΟΡΩΝΗΣ ΑΒΕΕ» (αγροτεμάχιο 48), η οποία διαθέτει άδεια χρήσης νερού για 1000 lit/sec, εκκρεμεί δε η ίδρυση του πεστροφοτροφείου της εταιρείας «ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ – ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑΝΝΕΤΑΣ ΑΒΕΕ» ( αγροτεμάχιο 46), με άδεια για 880 lit/sec. Στις ίδιες γνωμοδοτήσεις επισημαίνεται ότι «αν και το γήπεδο της υπό ίδρυσης μονάδας βρίσκεται εντός της απαγορευτικής ζώνης των 500μ. από τις πηγές «Χόχλας», έχουν χορηγηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ενιαία άδεια χρήσης νερού – εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων καθώς και έγκριση μελέτης επεξεργασίας -διάθεσης αποβλήτων με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις υποβληθείσες μελέτες το σημείο υδροληψίας της μονάδας βρίσκεται εκτός της ζώνης των 500μ.». Τέλος, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πρέβεζας, λαμβάνοντας υπόψη του μόνο τη λειτουργία της μονάδας της αιτούσας εταιρείας, εξέφρασε αρνητική γνώμη για το ως άνω έργο με την 109/17-7-2006 απόφασή του (βλ. Το 582/24-7-2006 έγγραφο του Νομαρχιακού Συμβουλίου), με την αιτιολογία ότι υπάρχει, ήδη, δέσμευση για χρήση ύδατος έως 1,0 m3/sec για μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργεί νόμιμα στην περιοχή, ενώ από τις τελευταίες μετρήσεις του ΙΓΜΕ έχει μετρηθεί, στην περιοχή Χόχλας, παροχή ξηράς περιόδου 1,53 έως 1,61 m3/sec και απαιτούνται, επίσης 0,3 m3/sec για τις ανάγκες ύδρευσης, το δε υπόλοιπο πρέπει να παραμένει στον αύλακα για τη διατήρηση του οικοσυστήματος, καθώς και για το λόγο ότι εν λόγω μονάδα βρίσκεται μέσα σε ακτίνα προστασίας 500μ από τις πηγές «Χόχλας».
11. Επειδή, με την ήδη προσβαλλόμενη 3338/21-12-2006 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου περί εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων τέθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι εξής όροι ως προς την επίδικη μονάδα: Ειδικά προς την υδροδότηση του ιχθυοτροφείου, στο στοιχείο 14 της απόφασης αυτής ορίζεται ότι «Το ιχθυοτροφείο υδροδοτείται από τα νερά του ρέματος Βωβού, το οποίο τροφοδοτείται από τις παρακείμενες πηγές Χόχλας. Η μέγιστη απαιτούμενη παροχή νερού είναι της τάξης των 0,27/m3/sec. Για την εξασφάλιση της ελάχιστης παροχής, η οποία ορίζεται στο 30% της μικρότερης παροχής, θα πρέπει να κατασκευαστεί σύστημα μέτρησης της παροχής στο κανάλι εισόδου. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η παροχή να ξεπερνά την παραπάνω ποσότητα και γι’ αυτό θα πρέπει από την αρμόδια υπηρεσία να γίνεται τακτικός έλεγχος. Η μη εξασφάλιση της ελάχιστης παροχής είναι λόγος άμεσης ανάκλησης της ΕΠΟ. Σε περίπτωση δε ανομβρίας θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα ανακύκλωσης του νερού. Για την υδροδότηση θα χρησιμοποιείται αγωγός από σκυρόδεμα». Περαιτέρω, στο σημείο Δ1 της προσβαλλόμενης απόφασης, υπό τον τίτλο «Περιβάλλον της περιοχής-ευαίσθητα στοιχεία του- ειδικά προστατευόμενες ζώνες», αναφέρεται ότι «οι πηγές Χόχλας προστατεύονται με την 35/01 Κανονιστική Απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου Πρέβεζας σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εκτέλεση έργων υδροληψίας σε ακτίνα 500μ. από αυτές. Το σημείο υδροληψίας της μονάδας είναι εκτός της απαγορευτικής ζώνης των 500μ από την πιο κοντινή πηγή «κατάντη Κοινοτικού Γραφείου Χόχλας». Επίσης, σύμφωνα με το αρ.Δ11/Φ16.2/ΓΔΦΠ404/1429/55/30.1.03 έγγραφο ΥΠΑΝ/Δ/νση Υδατικού Δυναμικού και Φυσικών Πόρων οι περιορισμοί που επιβάλλονται από κανονιστικές αποφάσεις για την προστασία του υδατικού δυναμικού αναφέρονται στη θέση υδροληψίας. Καθίσταται σαφές ότι η υδροληψία και παροχέτευση του νερού που χρησιμοποιείται στη μονάδα θα γίνεται εκτός της απαγορευτικής ζώνης των 500μ. όπως εμφανίζεται στο υποβληθέν τοπογραφικό διάγραμμα. Επίσης τα έργα υδροληψίας και παροχέτευσης των επεξεργασμένων υδάτων της μονάδας θα πρέπει να γίνουν με τρόπο με τον οποίο δεν επηρεάζεται η λειτουργία της παρακείμενης υπάρχουσας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας. Τέλος, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εγκαταστάσεων και του ζωτικού κεφαλαίου από πλημμυρικά φαινόμενα». Η χρονική ισχύς της ως άνω ΕΠΟ ορίστηκε μέχρι 31-12-2016 με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται τα στοιχεία που αναφέρονται στην εγκριθείσα ΜΠΕ και οι πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι που τίθενται με την απόφαση αυτή.
12. Επειδή, εξάλλου στην εγκριθείσα με την προσβαλλόμενη απόφαση ΜΠΕ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «…πρόκειται για μονάδα εντατικής υδατοκαλλιέργειας πέστροφας σε χερσαίες εκτάσεις, με δυναμικό παραγωγής 150 tn/έτος. Η μονάδα εκτροφής είναι εγκατεστημένη σε γήπεδο 7.720 τ.μ. κοντά στις όχθες του ρέματος Βωβού, στη θέση Μεσαία της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Φαναρίου Δ.Δ. Κουκουλίου της Ν.Α. Πρέβεζας, οι δε εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου θα αποτελούνται από εννέα δεξαμενές ανοικτές ορθογώνιες εκτροφής. Η περιοχή όπου θα εγκατασταθεί το ιχθυοτροφείο δεν διέπεται από καθεστώς ελεγχόμενων χρήσεων Ζ.Ο.Ε. και δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 1650/86, ενώ υδρολογικά η περιοχή βρίσκεται στη λεκάνη απορροής του ποταμού Αχέροντα όπως και πολλών υδατορεμάτων». Κατά τη μελέτη, «…εξαιτίας των ασβεστολιθικών πετρωμάτων η περιοχή εμφανίζει μεγάλη αφθονία επιφανειακών νερών. Οι πηγές που εμφανίζονται είναι της Αμπούλας, Γλυκής, Κορώνης και Χόχλας. Τα νερά των πηγών αυτών χρησιμοποιούνται για άρδευση. Η πηγή Χόχλα είναι η βασική πηγή του ρέματος Βουβού με ελάχιστη παροχή περιόδου 2,4 m3/sec για την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ΙΓΜΕ. Η παροχή του ρέματος Βουβού είναι αρκετά υψηλότερη διότι δέχεται και άλλα νέρα. Το νερό που θα χρησιμοποιηθεί από την εγκατάσταση ανέρχεται 0,27 m3/sec…» (σελ. 6 της μελέτης). Περαιτέρω, στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι η εκτροφή των ψαριών θα είναι εντατικής μορφής σε εννέα χερσαίες ανοικτές δεξαμενές (υδροστάσια), κατασκευασμένες από οπλισμένο σκυρόδεμα (σελ. 14 μελέτης), και ότι η μονάδα εκτροφής θα λειτουργεί με ανοικτό κύκλωμα νερού. Το απαιτούμενο νερό για τη λειτουργία της μονάδας θα προέρχεται από τις πηγές Χόχλας και το ρέμα Βουβό. Η μέση απόληψη νερού θα ανέρχεται σε 0,27 m3/sec. Η απόληψη του νερού θα γίνεται νότια του γηπέδου και η απόσταση υδροληψίας μονάδας είναι 500μ από τις πηγές (σελ. 19 μελέτης). Αναφέρεται, ακόμη, ότι η απόληψη του απαιτούμενου νερού θα γίνεται από αποστραγγιστική αύλακα, η οποία θα οδηγεί σε τσιμεντένια δεξαμενή 6m x 15m και βάθος 2m, από εκεί θα αντλείται (με τη βοήθεια αντλιών) σε δεξαμενή 4m x 6m και βάθος 1m και με φυσική ροή θα οδηγείται στις δεξαμενές (σελ. 7 και 16 μελέτης). Κατά τη μελέτη, για να αποφευχθούν φαινόμενα ρύπανσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις κακής λειτουργίας του ιχθυοτροφείου, η μονάδα θα εφοδιαστεί με διάταξη διαύγασης σε στατική δεξαμενή καθίζησης, ενώ διάταξη δευτεροβάθμιας επεξεργασίας των απόνερων δεν κρίνεται απαραίτητη λόγω των αναμενόμενων πολύ χαμηλών ρυπαντικών φορτίων των απόνερων εκροής, τα οποία θα μειώνονται περαιτέρω στη διάταξη διαύγασης. Τελικός αποδέκτης των επεξεργασμένων απόνερων θα είναι το ρέμα Βωβό (σελ. 2). Ειδικότερα, αναφέρεται ότι τα απόβλητα από τις δεξαμενές εκτροφής θα καταλήγουν σε κεντρικό αποχετευτικό κανάλι, απ’ όπου με βαρύτητα θα προσδίδονται επιφανειακά με υπερχειλιστή στο διαυγαστήρα, τα επεξεργασμένα απόβλητα με υπερχείλιση θα καταλήγουν σε αγωγό και από εκεί στο ρέμα Βωβό (σελ. 29). Τέλος, στη μελέτη αναφέρεται ότι στη περιοχή λειτουργεί άλλη μια μονάδα αυτή τη στιγμή στο αγροτεμάχιο 48 και υπάρχει ενδιαφέρον για την ίδρυση μιας νέας ακόμα μονάδας στο αγροτεμάχιο με αριθμό 46 (σελ. 7).
13. Επειδή, με την υπό κρίση αίτηση προβάλλεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση έχει εκδοθεί κατά παράβαση της 37/1999 κανονιστικής απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πρέβεζας, με την οποία τίθενται όροι και περιορισμοί για την προστασία του υδατικού δυναμικού του Νομού Πρέβεζας, και ειδικότερα, απαγορεύεται η εκτέλεση έργων υδροληψίας- χρήσης νερού σε ακτίνα 500μ. σε οριζόντια απόσταση από τις πηγές Χόχλας.
14. Επειδή, εν προκειμένω, όπως προκύπτει από τα διαλαμβανόμενα στις σκέψεις 11 και 12 η επίδικη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας θα εγκατασταθεί στα αγροτεμάχια 56 και 57 τα οποία βρίσκονται εντός της απαγορευτικής ζώνης των 500μ. από τις πηγές Χόχλας. Δεδομένης της απαγορευτικής ζώνης των 500μ., με την μελέτη προτάθηκε η λύση της τοποθέτησης του σημείου υδροληψίας και παροχέτευσης του νερού εκτός της απαγορευτικής ζώνης και της μεταφοράς του ύδατος μέσω αγωγού υδροληψίας στη μονάδα. Κατά τη μελέτη, η απόληψη του νερού θα γίνεται από αποστραγγιστική αύλακα, η οποία θα οδηγεί σε τσιμεντένια δεξαμενή και από εκεί θα αντλείται σε άλλη δεξαμενή και με φυσική ροή θα οδηγείται στις δεξαμενές. Με την προσβαλλόμενη απόφαση, αφού ελήφθη υπόψη το αρ.Δ11/Φ16.2/ΓΔΦΠ404/1429/55/30.1.03 έγγραφο του ΥΠ.ΑΝ/Δ/νση Υδατικού Δυναμικού και Φυσικών Πόρων, σύμφωνα με το οποίο οι περιορισμοί που επιβάλλονται από κανονιστικές αποφάσεις για την προστασία του υδατικού δυναμικού αφορούν μόνο τη θέση υδροληψίας, εγκρίθηκε η ως άνω λύση και τέθηκε ο όρος ότι «… η υδροληψία και παροχέτευση του νερού που χρησιμοποιείται στη μονάδα θα γίνεται εκτός της απαγορευτικής ζώνης των 500μ. όπως εμφανίζεται στο υποβληθέν τοπογραφικό διάγραμμα». Επομένως, εφόσον με την εγκριθείσα με την προσβαλλόμενη απόφαση λύση, το σημείο υδροληψίας και παροχέτευσης του νερού τοποθετείται εκτός της απαγορευτικής ζώνης (στα 500μ), η προσβαλλόμενη απόφαση είναι, κατά το σκέλος αυτό, νομίμως αιτιολογημένη, ο δε λόγος ακυρώσεως, με τον οποίο προβάλλονται τα αντίθετα, είναι απορριπτέος ως αβάσιμος.
15. Επειδή, τέλος, προβάλλεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι μη νόμιμη, άλλως πλημμελώς αιτιολογημένη, διότι δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαθεσιμότητας – επάρκειας του συγκεκριμένου υδατικού πόρου των πηγών Χόχλας. Ειδικότερα, η αιτούσα προβάλλει ότι κατά την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης δεν ελήφθησαν υπόψη, άλλως δεν συνεκτιμήθηκαν προσηκόντως, οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) για την παροχή νερού των πηγών Χόχλας κατά την πενταετία Ιανουαρίου 200 – Ιουλίου 2005, από τις οποίες προκύπτει ότι η ελάχιστη ποσότητα παροχής ξηράς περιόδου ανέρχεται σε 1,53 m3/sec, ενώ, εξάλλου, δεν συνεκτιμήθηκαν ούτε οι ήδη υπάρχουσες χρήσεις νερού, και ειδικότερα η άδεια χρήσης νερού 1,00 m3/sec που έχει χορηγηθεί στην αιτούσα εταιρία. Κατά την αιτούσα, με την προσβαλλομένη απόφαση δεν λαμβάνεται μέριμνα για την εξασφάλιση ενός ελάχιστου μέρους της παροχής, το οποίο είναι απαραίτητο για την διατήρηση του οικοσυστήματος της κοίτης και το οποίο υπολογίζεται στο 1/3 της μέσης ελάχιστης παροχής.
16. Επειδή, κατά τα διαλαμβανόμενα στη σκέψη 10, προ της εκδόσεως της προσβαλλόμενης πράξεως, προηγήθηκαν οι θετικές γνωμοδοτήσεις της Διεύθυνσης Γεωργίας (Επιτροπή ΝΕΧΩΠ) και της Διεύθυνσης Αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας, οι οποίες δόθηκαν υπό τον όρο της προσαρμογής της παραγωγής στη διαθέσιμη ποσότητα νερού σε περίπτωση μείωσης της παροχής των πηγών, καθώς και της συνεκτίμησης της λειτουργίας και της άλλης μονάδας που δραστηριοποιείται στην περιοχή (βλ. το 2883/2-6-2006 έγγραφο της Διεύθυνσης Γεωργικής Ανάπτυξης, με το οποίο διαβιβάστηκε το 14/2006 Πρακτικό της Επιτροπής ΝΕΧΩΠ, καθώς και το 1124/19-6-2006 έγγραφο της Διεύθυνσης Αλιείας). Στις γνωμοδοτήσεις αυτές σημειώνεται, επίσης, ότι η μονάδα διαθέτει άδεια χρήσης νερού (270 lit/sec) από τις πηγές «Χόχλας», ενώ από την ίδια πηγή προμηθεύεται νερό και η υπάρχουσα μονάδα της εταιρείας «ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΧΟΧΛΑΣ – ΚΟΡΩΝΗΣ ΑΒΕΕ» (αγροτεμάχιο 48), η οποία διαθέτει άδεια χρήσης νερού για 1000 lit/sec, εκκρεμεί δε η ίδρυση του πεστροφοτροφείου της εταιρείας «ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ – ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑΝΝΕΤΑΣ ΑΒΕΕ» (αγροτεμάχιο 46), με άδεια για 880 lit/sec. Με την ήδη προσβαλλόμενη 3338/21-12-2006 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου, με την οποία εγκρίθηκαν τελικώς οι περιβαλλοντικοί όροι της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρίας «Ν. ΜΗΤΣΗΣ – Ε. ΤΣΙΑΛΙΟΣ Ο.Ε.», αφού ελήφθησαν υπόψη και εκτιμήθηκαν τόσο οι ανωτέρω γνωμοδοτήσεις, όσο και τα τελευταία στοιχεία του ΙΓΜ, σχετικά για την παροχή νερού των πηγών Χόχλας κατά την πενταετία Ιανουαρίου 2000 – Ιουλίου 2005, από τις οποίες προκύπτει ότι η ελάχιστη ποσότητα παροχής ξηράς περιόδου ανέρχεται σε 1,53 m3/sec, τέθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι εξής όροι ως προς την υδροδότηση του ιχθυοτροφείου «Το ιχθυοτροφείο υδροδοτείται από τα νερά του ρέματος Βωβού, το οποίο τροφοδοτείται από τις παρακείμενες πηγές Χόχλας. Η μέγιστη απαιτούμενη παροχή νερού είναι της τάξης των 0,27 m3/sec. Για την εξασφάλιση της ελάχιστης παροχής, η οποία ορίζεται στο 30% της μικρότερης παροχής, θα πρέπει να κατασκευαστεί σύστημα μέτρησης της παροχής στο κανάλι εισόδου. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η παροχή να ξεπερνά την παραπάνω ποσότητα και γι’ αυτό θα πρέπει από την αρμόδια υπηρεσία να γίνεται τακτικός έλεγχος. Η μη εξασφάλιση της ελάχιστης παροχής είναι λόγος άμεσης ανάκλησης της ΕΠΟ. Σε περίπτωση δε ανομβρίας θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα ανακύκλωσης του νερού. Για την υδροδότηση θα χρησιμοποιείται αγωγός από σκυρόδεμα» (στοιχείο 14). Επίσης, στην ίδια απόφαση ορίζεται ότι «τα έργα υδροληψίας και παροχέτευσης των επεξεργασμένων υδάτων της μονάδας θα πρέπει να γίνουν με τρόπο με τον οποίο δεν επηρεάζεται η λειτουργία της παρακείμενης υπάρχουσας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας».
17. Επειδή, η προβαλλόμενη απόφαση, θέτοντας όρους για την αντιμετώπιση του ζητήματος της διαθεσιμότητας – επάρκειας του συγκεκριμένου υδατικού πόρου των πηγών Χόχλας, μετά από εξέταση και εκτίμηση όλων των στοιχείων των σχετικών με την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της περιοχής, παρίσταται επαρκώς αιτιολογημένη ως προς το ζήτημα της διαθεσιμότητας του υδατικού πόρου της πηγής «Χόχλας», τα δε περί του αντιθέτου προβαλλόμενα με την κρινόμενη αίτηση είναι απορριπτέα ως αβάσιμα.
18. Επειδή, ενόψει των ανωτέρω, εφόσον δεν προβάλλεται άλλος λόγος ακυρώσεως, η κρινόμενη αίτηση είναι απορριπτέα στο σύνολό της.