ΠΕ ΣτΕ 53/2011 [Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Κοινότητας Σταμάτας (ν. Αττικής) στο ΟΤ 7 (πρώην 324)]
Πρόεδρος: Κ. Μενουδάκος
Εισηγητής: Δημ. Βασιλειάδης
- Με το υπό επεξεργασία σχέδιο προεδρικού διατάγματος, επιχειρείται η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Κοινότητας Σταμάτας του Ν. Αττικής. Η τροποποίηση του ως άνω ρυμοτομικού σχεδίου συνίσταται σε καθορισμό χώρου ιδιωτικού γυμνασίου-λυκείου στο Ο.Τ. 7 της Π.Ε. 2 (άρθρο 1 του σχεδίου) και επιβολή των όρων και περιορισμών δόμησης για το χώρο αυτό (άρθρο 2), επιχειρείται δε μετά την έκδοση των αποφάσεων 912 και 913/2008 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες έγινε δεκτό ότι ορθώς ακυρώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών η υπ’ αριθμ. 1266/2003 άδεια οικοδομής και η 418/2004 πράξη αναθεώρησης της του Πολεοδομικού Γραφείου Καπανδριτίου, δυνάμει των οποίων κατασκευάσθηκε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στο ως άνω οικοδομικό τετράγωνο, εφόσον το οικόπεδο δεν είχε χαρακτηρισθεί είτε με το αρχικό ρυμοτομικό σχέδιο είτε με μεταγενέστερη τροποποίηση αυτού ως χώρος προς ανέγερση εκπαιδευτηρίου.
- Το σχέδιο, προτεινόμενο αρμοδίως από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δυνάμει της κανονιστικής απόφασης του Πρωθυπουργού που μνημονεύεται στο στοιχείο 7 του προοιμίου και συνοδευόμενο από τις υπ’ αριθμ. 200/2008, 20/2009 και 32/2010 γνωμοδοτήσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Σταμάτας, το έγγραφο 1891/9.6.2010 του Οργανισμού Αθήνας και τις γνωμοδοτήσεις 36/2010 και 50/2010 του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος, ευρίσκει, κατ΄ αρχήν, νόμιμο έρεισμα στις μνημονευόμενες στο προοίμιο διατάξεις των άρθρων 152 παρ. 1,2 και 6, 154 και 160 παρ. 1 και 2 του κυρωθέντος με το άρθρο μόνο του από 14.7.1999 π. δ/τος (Δ’580) Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας και του άρθρου 29 παρ. Β του ν. 2831/2000 (Α΄140), προκαλεί δε τις ακόλουθες παρατηρήσεις.
- Τα σχέδια πόλεων, κατά το μέρος που αφορούν στον καθορισμό των οικοδομήσιμων και των κοινόχρηστων ή κοινωφελών χώρων και τις συναφείς ρυμοτομικού χαρακτήρα ρυθμίσεις, αποτελούν γενικές ατομικές πράξεις. Επειδή, όμως, οι ρυθμίσεις τους αυτές είναι αρρήκτως συνδεδεμένες με τις κανονιστικού χαρακτήρα διατάξεις για τους όρους δόμησης του χώρου, των οποίων συνεπάγονται την εφαρμογή, οι πράξεις έγκρισης ή τροποποίησης σχεδίου πόλεως, εφόσον εκδίδονται υπό τον τύπο προεδρικού διατάγματος, υπόκεινται σε επεξεργασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 95 παρ. 1 περ. δ’ του Συντάγματος και στα άρθρα 15 και 16 του π.δ/τος 18/1989 (Α’ 8). Ενόψει των ανωτέρω, το παρόν σχέδιο υπόκειται σε επεξεργασία στο σύνολο του (πρβλ. Π.Ε. 221/2010, 151/2009 κ.ά.).
- Εξάλλου, δοθέντος ότι με την απόφαση 25683/1969 του Υφυπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, (Β’236) κηρύχθηκε ως τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, μεταξύ άλλων, το όρος Πεντελικόν (βλ. και την από 17.5.2010 εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ προς το Κ.Σ.Χ.Ο.Π.), η επιχειρούμενη με το σχέδιο πολεοδομική ρύθμιση εμπίπτει σε ευαίσθητη, από την άποψη της προστασίας του περιβάλλοντος, περιοχή, στην οποία οι πολεοδομικές ρυθμίσεις, ακόμη και αν έχουν εντοπισμένο χαρακτήρα, πρέπει να επιχειρούνται με προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. Β’ του ν. 2831/2000, όπως οι διατάξεις αυτές ίσχυαν πριν αντικατασταθούν με το άρθρο 10 παρ. 1 του ν. 3044/2002 (Α’ 197), το οποίο, όπως έχει κριθεί (Σ.τ.Ε. 3661/2005 Ολομ.), προσκρούει στο Σύνταγμα καθ’ ό μέρος μεταφέρει την σχετική αρμοδιότητα στον οικείο Υπουργό. Συνεπώς, νομίμως επιχειρείται η προτεινόμενη τροποποίηση με προεδρικό διάταγμα (πρβλ. Π.Ε. 221/2010, 174/2010 κ.ά.).
- Ο ν. 1337/1983 «Επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων, οικιστική ανάπτυξη και σχετικές ρυθμίσεις», (Α’33), θεσπίζει σύστημα πολεοδομικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει δυο διαδοχικές φάσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε διαφορετικά επίπεδα σχεδιασμού. Ειδικότερα, στο άρθρο 2 του νόμου αυτού προβλέπεται η σύνταξη γενικού πολεοδομικού σχεδίου (Γ.Π.Σ.), που αποτελεί το πρώτο στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη γενική εκτίμηση των αναγκών των πολεοδομικών ενοτήτων σε κοινόχρηστους χώρους, κοινωφελείς εξυπηρετήσεις και δημόσιες παρεμβάσεις, καθώς και τη γενική πρόταση πολεοδομικής οργάνωσης των πολεοδομικών ενοτήτων, η οποία αναφέρεται και στις χρήσεις γης καθώς και στις τυχόν απαγορεύσεις χρήσεως. Δεν αποκλείεται, όμως, να καθορίζονται με το Γ.Π.Σ. και συγκεκριμένες χρήσεις γης σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι ρυθμίσεις αυτές
που περιέχονται στο Γ.Π.Σ., τόσο εκείνες που συνιστούν γενικούς ορισμούς και κατευθύνσεις, όσο και οι ειδικότερες, οι οποίες έχουν τυχόν περιληφθεί στο σχέδιο αυτό, είναι δεσμευτικές όσον αφορά στο περιεχόμενο της προβλεπόμενης από το άρθρο 6 του ιδίου ν. 1337/1983 πολεοδομικής μελέτης, η οποία συνιστά το δεύτερο στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, κατά το οποίο συγκεκριμενοποιούνται οι πολεοδομικές ρυθμίσεις και καθορίζονται, ειδικότερα, οι οικοδομήσιμοι και οι κοινόχρηστοι χώροι του σχεδίου, καθώς και οι χώροι κοινωφελών χρήσεων, στους οποίους και μόνον επιτρέπεται, περαιτέρω, η ανέγερση κοινωφελών εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων και τα κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εξάλλου, οι απορρέουσες από το Γ.Π.Σ. δεσμεύσεις ισχύουν, για την ταυτότητα του νομικού λόγου, και προκειμένου να τροποποιηθεί ρυμοτομικό σχέδιο με βάση τις διατάξεις του ν.δ. της 17.7.1923 (Α’ 228) σε περιοχή, η οποία έχει πολεοδομηθεί κατ’ εφαρμογή του προγενεστέρου αυτού νομοθετήματος, περιλαμβάνεται, όμως, σε μεταγενέστερο Γ.Π.Σ., που καταρτίσθηκε σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1337/1983, αφού η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου εντάσσεται στο δεύτερο επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού, ο οποίος, κατά τα προεκτεθέντα, οφείλει να κινείται εντός των πλαισίων που έχει χαράξει το Γ.Π.Σ (Σ.τ.Ε. 912/2008 Ολομ., 913/2008 Ολομ., 2283/2000 Ολομ. κ.ά.).
- Περαιτέρω, κατά την έννοια του άρθρου 24 παρ. 2 του Συντάγματος, ουσιώδες στοιχείο του ρυμοτομικού σχεδίου είναι ο καθορισμός της θέσης των δημόσιων, δημοτικών και κοινωφελών κτιρίων, ώστε αυτή να είναι η προσήκουσα ενόψει τόσο του σκοπού τον οποίον εξυπηρετούν τα εν λόγω κτίρια όσο και της σχέσης αυτών προς τα λοιπά στοιχεία του σχεδίου πόλεως. Τα ανωτέρω ισχύουν κατ’ εξοχήν προκειμένου περί σχολικών κτιρίων, η θέση των οποίων, ενόψει και της συνταγματικής προστασίας της παιδείας και της νεότητας (άρθρα 16 παρ. 2, 3, 4, αρθρ. 21 παρ. 3 του Συντάγματος), πρέπει να επιλέγεται με πολεοδομικά κριτήρια και κατά την πολεοδομική διαδικασία (Σ.τ.Ε. 813/2008 Ολομ., 814/2008 Ολομ.).
- Με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 8 του Συντάγματος, οι οποίες προβλέπουν ότι νόμος ορίζει, μεταξύ άλλων, τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης αδείας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Κράτος, κατοχυρώνεται το ατομικό δικαίωμα ίδρυσης, κατόπιν αδείας, ιδιωτικών σχολείων γενικής εκπαίδευσης (στοιχειώδους και μέσης), σύμφωνα όμως με τους όρους του νόμου και τους σκοπούς που διακηρύσσονται στην παράγραφο 2 του αυτού άρθρου του Συντάγματος (Σ.τ.Ε. 14/1988 Ολομ.). Εξάλλου, ως προς τις πολεοδομικές προϋποθέσεις ανέγερσης ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε οικισμό με ρυμοτομικό σχέδιο, για την περιοχή του οποίου έχει εγκριθεί Γ.Π.Σ., με τις προαναφερθείσες, υπ’ αριθμ. 912 και 913/2008, αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου έγινε δεκτό ότι οι ρυθμίσεις του Γ.Π.Σ. οι οποίες διατυπώνονται στο πλαίσιο της γενικής πρότασης πολεοδομικής οργάνωσης των πολεοδομικών ενοτήτων, εφόσον δηλαδή δεν έχουν ως περιεχόμενο τον καθορισμό χρήσεων γης, αλλά αναφέρονται στον ελάχιστο αναγκαίο κοινωνικό εξοπλισμό σε κτίρια εκπαίδευσης, δεν αποκλείουν σε περιοχές, όπου η χρήση εκπαίδευσης είναι, κατ’ αρχήν, επιτρεπτή, όπως σε περιοχή αμιγούς κατοικίας ή σε περιοχή γενικής κατοικίας, την ανέγερση μεγαλυτέρου του προτεινομένου αριθμού εκπαιδευτηρίων. Τούτο δε, ανεξαρτήτως του χαρακτήρα ως δημόσιων ή ιδιωτικών των εκπαιδευτηρίων που πρόκειται να ανεγερθούν, λόγω αφενός της ταυτότητας του σκοπού που εξυπηρετούν τα κτίρια εκπαίδευσης εν γένει και αφετέρου της ομοιότητας των πολεοδομικών κριτηρίων που αυτά πρέπει να πληρούν. Με τις ανωτέρω αποφάσεις έγινε δεκτό, περαιτέρω, ότι για την ανέγερση οικοδομών ή την μετατροπή υφισταμένων κτισμάτων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα ως κτίρια εκπαίδευσης σε περιοχή Γ.Π.Σ. με το προεκτεθέν περιεχόμενο, απαιτείται να έχει προηγηθεί ειδικός αφορισμός του χώρου για την εν λόγω χρήση είτε με την επακολουθούσα του Γ.Π.Σ. πολεοδομική μελέτη, είτε, σε περιοχή που έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως κατ’ εφαρμογή του ν.δ/τος της 17.7.1923, αλλά περιλαμβάνεται σε Γ.Π.Σ. που έχει μεταγενεστέρως εγκριθεί κατά τις διατάξεις του ν. 1337/1983, με τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου σύμφωνα με τις διατάξεις του προγενεστέρου αυτού νομοθετήματος.
- Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, οι θέσεις τόσο των δημόσιων σχολικών κτιρίων όσο και των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να επιλέγονται σύμφωνα με την οικεία πολεοδομική διαδικασία ύστερα από εκτίμηση και αξιολόγηση πολεοδομικών κριτηρίων, δηλαδή να προβλέπονται στην οικεία πολεοδομική μελέτη ή το σχέδιο πόλεως (πρβλ. Σ.τ.Ε. 813/2008 Ολομ., 912/2008 Ολομ.). Επομένως, επιτρέπεται, ενόψει και της συνταγματικής προστασίας της παιδείας και της νεότητας, η τροποποίηση του σχεδίου πόλεως ή της πολεοδομικής μελέτης προκειμένου να καθορισθεί οικοδομήσιμος χώρος του οικισμού ως χώρος ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός αν η πολεοδομική αυτή ρύθμιση ανατρέπει την προτεινόμενη από το οικείο Γ.Π.Σ. οργάνωση και την εν γένει φυσιογνωμία του οικισμού ή συντρέχουν ειδικοί πολεοδομικοί ή άλλοι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την τροποποίηση του σχεδίου για τον παραπάνω σκοπό. Εξάλλου, με την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως ή της πολεοδομικής μελέτης οικισμού με σκοπό τον καθορισμό χώρου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι όροι υγιεινής, ασφάλειας, συγκοινωνίας, οικονομίας και αισθητικής, όπως και προκειμένου για αφορισμό χώρου δημόσιων σχολικών κτιρίων, η τροποποίηση δε αυτή υπόκειται και στους ισχύοντες για τα κτίρια αυτά περιορισμούς ως προς τις χρήσεις γης ή την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
- Οι προτεινόμενες με το υπό επεξεργασία σχέδιο πολεοδομικές ρυθμίσεις αιτιολογούνται, κατά βάση, στην από 17.5.2010 εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών) του ΥΠΕΧΩΔΕ προς το Κ.Σ.Χ.Ο.Π. (πράξη 36-συνεδρία 6η/10.6.2010), στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται: α) Το πολεοδομικό καθεστώς της Κοινότητας Σταμάτας Ν.Αττικής από το 1955 έως το 1994, δηλαδή από την αρχική έγκριση του σχεδίου και τις εν συνεχεία τροποποιήσεις του έως την έγκριση, με την υπ’ αριθμ. 88456/6299/10.10.1994 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Δ΄1167), του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της παραπάνω Κοινότητας. β) Το περιεχόμενο του Γ.Π.Σ., το οποίο, πλην άλλων, περιλαμβάνει, τον προσδιορισμό των χρήσεων γης κατά τα εμφαινόμενα στον χάρτη Π.1 που το συνοδεύει και ειδικότερα, τον καθορισμό χρήσεως πολεοδομικού κέντρου, τον καθορισμό χρήσεως γενικής κατοικίας στα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο επί της Λεωφόρου Δροσιάς-Σταμάτας, τον καθορισμό χρήσεως αμιγούς κατοικίας στις υπόλοιπες περιοχές και ορισμένες ειδικότερες ρυθμίσεις για τις δημιουργούμενες τρείς πολεοδομικές ενότητες (Π.Ε. 1 , Π.Ε. 2 και Π.Ε. 3). γ) Το ιστορικό της προτεινόμενης τροποποίησης του σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο τα έτη 1999 και 2003 χορηγήθηκαν, με βάση τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, οικοδομικές άδειες για την ανέγερση ιδιωτικού σχολικού συγκροτήματος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνασίου-Λυκείου) σε οικόπεδο εμβαδού 3078,12 τ.μ., του Ο.Τ. 7 της Π.Ε.2 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής «Προκόνησος» της Κοινότητας Σταμάτας, και μεταγενεστέρως, κατόπιν αιτήσεων περιοίκων, εκδόθηκαν οι αποφάσεις 912 και 913/2008 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες έγινε δεκτό ότι ορθώς ακυρώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών η υπ’ αριθμ. 1266/2003 άδεια οικοδομής και η 418/2004 πράξη αναθεώρησης της, διότι το οικόπεδο στο οποίο είχε ανεγερθεί το εκπαιδευτήριο δεν προβλεπόταν στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ως χώρος εκπαίδευσης, κατόπιν δε των αποφάσεων αυτών υποβλήθηκε αίτημα για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 7, με σκοπό τον χαρακτηρισμό της έκτασης του οικοπέδου ως χώρου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου (γυμνασίου-λυκείου) και τον καθορισμό όρων αρτιότητας και δόμησης του οικοπέδου, σύμφωνα με τους όρους που ισχύουν και για τα λοιπά οικόπεδα της περιοχής, και δ) Οι προτεινόμενες από το Γ.Π.Σ. χρήσεις εκπαίδευσης και πρόνοιας, ήτοι χώρος γυμνασίου-λυκείου στην Π.Ε.1, ένα νηπιαγωγείο ανά πολεοδομική ενότητα, 2 δημοτικά σχολεία και 2 βρεφονηπιακοί σταθμοί στις περιοχές επεκτάσεων των Π.Ε.1 και Π.Ε.3, ενώ στο σύνολο της Π.Ε.2 ισχύουν οι χρήσεις γης αμιγούς κατοικίας του άρθρου 2 του π.δ. 23.2.1987 στις οποίες περιλαμβάνονται, πλην άλλων, κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περαιτέρω, στην εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού εκτίθεται ότι σύμφωνα με την απόφαση 912/2008 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιτρέπεται μεν η χρήση της έκτασης του οικοπέδου του Ο.Τ. 7 της Π.Ε.2 για την μετατροπή υφισταμένων κτισμάτων σε κτίρια εκπαίδευσης, αφού όμως τροποποιηθεί το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο προκειμένου να αφορισθεί ο χώρος για το σκοπό αυτό, ότι από τους υπολογισμούς των πληθυσμιακών δεδομένων του οικισμού, οι οποίοι παρατίθενται αναλυτικά, προκύπτει η αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας ενός γυμνασίου-λυκείου 6 τουλάχιστον τμημάτων στην Π.Ε.2 σύμφωνα με τα πολεοδομικά πρότυπα, τα οποία εφαρμόσθηκαν για την σύνταξη της μελέτης του Γ.Π.Σ. της Κοινότητας Σταμάτας και τα οποία ταυτίζονται πλήρως με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σταθερότυπα εκπόνησης μελετών Γ.Π.Σ. για τον καθορισμό των αναγκαίων εκπαιδευτηρίων, ότι η Π.Ε.2 είναι η πλέον κατάλληλη περιοχή για την ανέγερση γυμνασίου-λυκείου έναντι τόσο της Π.Ε.1 όσο και της υπό ένταξη στο σχέδιο Π.Ε. 3 από την άποψη μαθητικού πληθυσμού, θέσης, πυκνότητας δόμησης και περιβάλλοντος, ότι τα «Πολεοδομικά Πρότυπα» έτους 1983 της Ε.Π.Α. 82-84 του Υ.Χ.Ο.Π. για την εκπαίδευση, ταυτίζονται με τα εγκριθέντα πολεοδομικά σταθερότυπα (standards) που εφαρμόζονται κατά την εκπόνηση των Γ.Π.Σ. και ότι η συγκεκριμένη θέση της έκτασης του οικοπέδου πληροί τα κριτήρια καταλληλότητας, τα οποία καθορίζονται για τα ιδιωτικά διδακτήριο με την υπ’ αριθμ. 77035/Δ5/2006 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄1149). Τέλος, στην εισήγηση εκτίθεται το πραγματικό και νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο το Κοινοτικό Συμβούλιο Σταμάτας γνωμοδότησε υπέρ της τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, και, περαιτέρω, περιγράφεται το κύριο περιεχόμενο των υποβληθεισών ενστάσεων κατά της τροποποίησης του σχεδίου, με τις οποίες προβλήθηκε, μεταξύ άλλων, αντίθεση της μελετώμενης τροποποίησης στο Γ.Π.Σ. και στους όρους του από 26.8.1988 π.δ/τος «Καθορισμός ζωνών προστασίας του όρους Πεντέλη, χρήσεων και όρων δόμησης αυτών» (Δ’ 755). Ως προς το περιεχόμενο των ενστάσεων, στην εισήγηση αναφέρεται ότι η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού συμφωνεί με την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Σταμάτας, με την οποία οι ενστάσεις κρίθηκαν απορριπτέες, αφενός διότι οι ρυθμίσεις του Γ.Π.Σ. δεν αποκλείουν σε περιοχές, στις οποίες είναι επιτρεπτή η χρήση εκπαίδευσης (περιοχές αμιγούς ή γενικής κατοικίας), την ανέγερση μεγαλύτερου του προτεινομένου με το Γ.Π.Σ. αριθμού εκπαιδευτηρίων ανεξαρτήτως του χαρακτήρα τους ως δημόσιων ή ιδιωτικών και αφετέρου διότι οι περιορισμοί των χρήσεων γης στο ανωτέρω, από 26.8.1988 π.δ/γμα, δεν αφορούν τις περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εντός ορίων των προϋφισταμένων του έτους 1923 οικισμών. Κατόπιν των ανωτέρω, η Διεύθυνση εισηγείται προς το Κ.Σ.Χ.Ο.Π. την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου δεχόμενη ότι συντρέχουν οι προς τούτο πολεοδομικοί λόγοι, όπως αναπτύσσονται αναλυτικά στην προαναφερόμενη εισήγηση. Το Κ.Σ.Χ.Ο.Π. κατά την συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου 2010 αποφάσισε να συνεχίσει σε επόμενη συνεδρίαση τη συζήτηση για την τροποποίηση του σχεδίου. Εξάλλου, κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας, εκδόθηκε το υπ’αριθμ. 1891/9.6.2010 έγγραφο της Προϊσταμένης του Οργανισμού, στο οποίο αναφέρεται ότι η καθοριζόμενη χρήση στο συγκεκριμένο οικόπεδο σύμφωνα με το Γ.Π.Σ της περιοχής είναι αυτή της αμιγούς κατοικίας, ότι, σύμφωνα με το άρθρο 2 του από 23.2/6.3.1987 π.δ/τος (Δ΄ 166) για τις κατηγορίες και το περιεχόμενο των χρήσεων γης, στις περιοχές αμιγούς κατοικίας επιτρέπονται κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς να γίνεται αναφορά σε δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση, ότι ο πίνακας κοινωνικής υποδομής που συνοδεύει το Γ.Π.Σ. αφορά τις εκτιμώμενες για το χρονικό ορίζοντα του Γ.Π.Σ. ελάχιστες ανάγκες σε δημόσια μόνο εκπαίδευση και ότι με βάση τα προαναφερθέντα και μετά την απόφαση 912/2008 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Οργανισμός Αθήνας δεν έχει αντίρρηση στην προτεινόμενη τροποποίηση. Ακολούθως, υποβλήθηκε η από 6.7.2010 συμπληρωματική εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού προς το Κ.Σ.Χ.Ο.Π., το οποίο με την πράξη 50/συν.9η/12.7.2010 γνωμοδότησε ομόφωνα σύμφωνα με την πρόταση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, όπως διατυπώθηκε στις προαναφερθείσες εισηγήσεις της.
- Από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτουν, κατ’ αρχήν, οι λόγοι που δικαιολογούν την επιχειρούμενη τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Σταμάτας, σύμφωνα και με τα όσα εκτίθενται στην παρατήρηση 8. Ειδικότερα, οι προβλέψεις του Γ.Π.Σ. Σταμάτας σε κοινωνική υποδομή αναφέρονται μεν σε σχολικά κτίρια μόνο της δημόσιας εκπαίδευσης, δεν περιέχουν, όμως, ρύθμιση, με την οποία αποκλείεται η εγκατάσταση ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου στην Π.Ε. 2. Περαιτέρω, η επιχειρούμενη με το σχέδιο τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στηρίζεται στην εκτίμηση και αξιολόγηση πολεοδομικών κριτηρίων, τα οποία εφαρμόζονται για τον καθορισμό χώρου σχολικών κτιρίων σε περιοχή εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως. Εξάλλου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν οδηγούν, σύμφωνα με τα πολεοδομικά δεδομένα του οικισμού Σταμάτας που παρατίθενται στις εισηγήσεις της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού και στο έγγραφο 1891/9.6.2010 της Προϊσταμένης του Οργανισμού Αθήνας, στην ανατροπή της οργάνωσης του οικισμού και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ή σε επιδείνωση της υγιεινής, της ασφάλειας και της αισθητικής του. Ενόψει των ανωτέρω, το σχέδιο με το προεκτεθέν περιεχόμενο προτείνεται νομίμως.
- Στο άρθρο 1 του ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης -Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α’ 87) ορίζονται τα εξής: «1. Οι δήμοι είναι αυτοδιοικούμενα κατά τόπο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και αποτελούν τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. 2. Οι πρωτοβάθμιοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης συνιστώνται ανά νομό ως εξής: […] 5. ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ […] 5.3 ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι: 1. […] 4. Δήμος Διονύσου με έδρα τον Άγιο Στέφανο αποτελούμενος [από] τους δήμους α. Αγίου Στεφάνου β. Δροσιάς γ. Διονύσου δ. Ανοίξεως και τις κοινότητες α. Σταμάτας β. Κρυονερίου Ροδοπόλεως, οι οποίοι καταργούνται. […]». Περαιτέρω, κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ίδιου νόμου, «Η εδαφική περιφέρεια του κάθε δήμου που συνιστάται με τον παρόντα νόμο αποτελείται από τις εδαφικές περιφέρειες των συνενούμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Οι εδαφικές αυτές περιφέρειες αποτελούν τις δημοτικές ενότητες του νέου δήμου και φέρουν το όνομα του πρώην δήμου ή της κοινότητας», κατά δε την παράγραφο 1 του άρθρου 283 αυτού, «Οι δήμοι που συνιστώνται με το άρθρο 1 υπεισέρχονται αυτοδικαίως από την έναρξη λειτουργίας τους και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δήμων και κοινοτήτων που συνενώνονται, στα οποία περιλαμβάνονται και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς συνεργασίες. Οι εκκρεμείς δίκες, στις οποίες διάδικο μέρος είναι ΟΤΑ πρώτου βαθμού που συνενώνεται, συνεχίζονται από το νέο δήμο αυτοδικαίως, χωρίς να απαιτείται ειδική διαδικαστική πράξη συνέχισης για καθεμία από αυτές…». Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 286 του ως άνω νόμου, όπως αυτό συμπληρώθηκε με το άρθρο 18 παρ. 10 περιπτ. ιε του ν. 3870/2010 (Α’ 138), η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από 1.1.2011, πλην ορισμένων διατάξεων του, που ισχύουν από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εξάλλου, ο Δήμος Διονύσου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη Δημοτική Ενότητα Σταμάτας, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 του ν. 3852/2010 και το άρθρο 1 της υπ’αριθμ. 45892/2010 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Β’ 1292, βλ. και τις διορθώσεις σφαλμάτων της υπουργικής αυτής απόφασης, Β’ 1623/2010), στην οποία παρατίθενται αναλυτικά όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.
- Από τις προαναφερθείσες διατάξεις του ν. 3852/2010 προκύπτει ότι ο Δήμος Διονύσου υπεισήλθε αυτοδικαίως από 1.1.2011 σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των προαναφερθέντων δήμων και κοινοτήτων που συνενώθηκαν στο Δήμο αυτόν και ακολούθως καταργήθηκαν, όπως ορίζουν οι διατάξεις των άρθρων 283 παρ. 1 και 286 του ν. 3852/2010. Περαιτέρω, κατά την έννοια των διατάξεων του ανωτέρω νόμου, σε περίπτωση εκκρεμούς κατά τη δημοσίευση του διοικητικής διαδικασίας, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται γνωμοδότηση του οικείου ΟΤΑ, εφόσον τέτοια γνωμοδότηση έχει ήδη εκδοθεί από τον συνενούμενο και καταργούμενο, ως εκ τούτου, με το νόμο αυτό, πρωτοβάθμιο ΟΤΑ, δεν απαιτείται, κατ΄ αρχήν, η εκ νέου άσκηση της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας από τον συνιστώμενο με τον ν. 3852/2010 νέο δήμο. Ενόψει των ανωτέρω, για την έκδοση του παρόντος σχεδίου δεν απαιτείται γνωμοδότηση του συσταθέντος με το ν. 3852/2010 Δήμου Διονύσου. Πρέπει, όμως, στο προοίμιο του σχεδίου να μνημονευθούν οι προαναφερθείσες διατάξεις των άρθρων 1, 2, 283 και 286 του ν. 3852/2010 και του άρθρου 1 της 45892/11.8.2010 υπουργικής απόφασης.
- Ο τίτλος και το άρθρο 1 του σχεδίου πρέπει να προσαρμοσθούν στις προαναφερόμενες ρυθμίσεις του ν. 3852/2010 και, συγκεκριμένα, αντί των λέξεων «της Κοινότητας Σταμάτας», πρέπει να τεθεί η φράση «της Δημοτικής Ενότητας Σταμάτας του Δήμου Διονύσου».
- Στο στοιχείο 11 του προοιμίου ως έτος εκδόσεως του παρόντος πρακτικού πρέπει να τεθεί το έτος 2011.
- Τέλος, στο άρθρο 1 του σχεδίου πρέπει να τεθεί ο αριθμός της πράξης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών, με την οποία θεωρήθηκε το διάγραμμα στο οποίο απεικονίζονται οι προτεινόμενες με το σχέδιο πολεοδομικές ρυθμίσεις.