Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (Μάιος 2007)
-
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πέμπτη 10 Μαΐου 2007
1. Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε την 20ή και την 21η Φεβρουαρίου 2007, μετά την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, η αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 παρ. 3 και 4 Συντ. Στη συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου 2007 της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν καταψηφίσει τα εν λόγω σημεία της πρότασής της (βλ. Γ. Παπαδημητρίου, Η πρόταση αναθεώρησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, https://www.nomosphysis.org.gr/articles.php?artid=2740&lang=1&catpid=179 ).
2. Στην Ολομέλεια της Βουλής επαναλήφθηκαν ουσιαστικά τα επιχειρήματα των κομμάτων που συνέχισαν να συμμετέχουν στην αναθεωρητική διαδικασία. Ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Π. Παναγιωτόπουλος εξήγησε στην αρχή τους λόγους, για τους οποίους έπρεπε να αναθεωρηθούν οι ενλόγω διατάξεις, ενώ τόσο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος όσο και ο ειδικός αγορητής του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος εξέθεσαν τους λόγους για την καταψήφισή τους. Όσοι βουλευτές έλαβαν το λόγο στη συνέχεια ανέπτυξαν τους προβληματισμούς τους για το ζήτημα (βλ. σχετικά ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδος Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, Σύνοδος Γ΄, Συνεδριάσεις ΠΒ΄ και ΠΓ΄ της 20ής και της 21ης Φεβρουαρίου 2007, Πρακτικά, σ. 4862 επ.).
3. Από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είχαν ψηφίσει στην Επιτροπή κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24 και 117 παρ. 3 και 4 Συντ. ο Ν. Δένδιας ενέμεινε στις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει για το περιεχόμενο της σχετικής πρότασης. Ο Ν. Λέγκας αναφέρθηκε σε όσα είχε υποστηρίξει κατά τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης διατύπωσε έντονες επιφυλάξεις ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης του άρθρου 24. Ανάλογες απόψεις διατύπωσαν επίσης η Αικ. Παπακώστα και ο Γ. Ιωαννίδης. Εξάλλου, η Ε. Παπαδημητρίου επικέντρωσε την αντίθεσή της ιδίως στη διαφορετική αντιμετώπιση των δασών και των δασικών εκτάσεων και την υπαγωγή τους σε άλλο καθεστώς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, η τοποθέτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Στ. Μάνου, ο οποίος αμφισβήτησε έντονα τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας (βλ. ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδος Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, Σύνοδος Γ΄, Συνεδριάσεις ΠΒ΄ και ΠΓ΄, Πρακτικά, σ. 4874 επ.).
4. Στην πρώτη ψηφοφορία επί των προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία έλαβε χώρα την 22α Φεβρουαρίου 2007, παρόντες ήταν 171 βουλευτές και απόντες 129. Από τους παρόντες εννέα ψήφισαν κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24: οι έξι βουλευτές του Συνασπισμού, η Ε. Παπαδημητρίου (ΝΔ) και οι ανεξάρτητοι Στ. Μάνος και Στ. Παπαθεμελής. Ο Κυρ. Μητσοτάκης (ΝΔ) και ο Γ. Ιωαννίδης (ΝΔ) ψήφισαν παρών. Το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα είχε και η δεύτερη ψηφοφορία που απείχε ένα μήνα από την πρώτη κατά το άρ. 110 παρ. 2 Συντ. και διεξήχθη την 28η Μαρτίου 2007 (βλ. ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδος Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, Σύνοδος Γ΄, Συνεδρίαση ΡΖ’, Πρακτικά, σ. 7224 επ.). Με αυτά τα δεδομένα, η πρόταση ως προς τα περιβαλλοντικά της σημεία υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 151, μικρότερη όμως των 180 βουλευτών. Για την αποδοχή της στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή απαιτείται λοιπόν η αυξημένη πλειοψηφία που προβλέπει το άρθρο 110 παρ. 2 και 4 Συντ.