ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΑΣΗ (Απρίλιος 2007)
-
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ,
Δευτέρα 2 Απριλίου 2007
Το Σύνταγμα στο άρθρο 24, προστατεύει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Όμως, ενώ η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της φυσικής κληρονομιάς, όπως λ.χ. οι ακτές (αιγιαλός, παραλία), οι τόποι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, οι υγροβιότοποι, άγρια πανίδα και χλωρίδα, οι ορεινοί όγκοι και γενικά όλα τα φυσικά μη δασικά οικοσυστήματα, η ως άνω συνταγματική διάταξη κατονομάζει μόνο τα δάση και τις δασικές εκτάσεις για τα οποία και περιέχει ιδιαίτερη (αυξημένη) προστασία. Η ιδιαίτερη αυτή (αυξημένη) προστασία έπρεπε να επεκταθεί σε όλα τα φυσικά οικοσυστήματα. Δεν κατανοώ, γιατί θέλει ιδιαίτερη προστασία το δάσος και όχι λ.χ. και οι ακτές, οι εκτάσεις φυσικού κάλλους, οι υγροβιότοποι κ.λπ. Η έλλειψη αυτή της αυξημένης προστασίας καθιστά τα φυσικά οικοσυστήματα ευάλωτα στην αλλαγή του προορισμού τους και την καταστροφή. Πράγματι, εκτάσεις φυσικού κάλλους, ακτές, ορεινοί όγκοι, γη υψηλής παραγωγικότητας, που έχουν απομείνει, όχι μόνον κακοποιούνται, αλλά κινδυνεύουν και να αφανιστούν, κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης οικιστικής εξάπλωσης και της έλλειψης ρύθμισης ιδιαίτερης προστασίας απαγόρευσης της μορφής και του προορισμού τους. Ήδη η κυβέρνηση ετοιμάζει να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο με στόχο την εκποίηση των ακτών σε ιδιώτες.
Η σχεδιασμένη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον πραγματοποιείται από το κράτος και αφορά είτε τον ευρύτερο χώρο (χωροταξικός σχεδιασμός) είτε την περιοχή του ΟΤΑ (χωρικός-ρυθμιστικός σχεδιασμός). Παρά το γεγονός, ότι υπάρχει πλήρες θεσμικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και έχουν εγκριθεί Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια για όλες (πλην της Αττικής, όπου υπάρχει το Ρυθμιστικά Σχέδιο) τις Περιφέρειες της Χώρας, δεν έχει εφαρμοστεί κανένα από τα Σχέδια αυτά περιφερειακού σχεδιασμού, με συνέπεια η κακοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος να συνεχίζεται. Δηλαδή η έννοια του σχεδιασμού είναι σύμφυτη με την έννοια του περιβάλλοντος. Σχεδιασμός χωρίς στόχο και επιδίωξη την προστασία του περιβάλλοντος δεν νοείται.
Παρ’ όλα αυτά, η σημερινή κυβέρνηση που διακρίνεται από έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας, σκοπεύει να τροποποιήσει το άρθρο 24 του Συντάγματος, προκειμένου να καταστήσει το χωροταξικό σχεδιασμό όχι μέσο προστασίας αλλά καταστροφής του δασικού πλούτου. Η έλλειψη δασολογίου και δασικών χαρτών διευκολύνει την αλλαγή των στόχων και επιδιώξεων του σχεδιασμού και τη χρησιμοποίησή του ως μέσου οικοδόμησης των δασικών εκτάσεων και μάλιστα στο όνομα της αειφόρου-βιώσιμης ανάπτυξης! Πλήρης διαστροφή.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση, στο όνομα των πελατειακών σχέσεων και του κομματικού οφέλους, έχει βάλει στο στόχαστρο την εκποίηση του δασικού πλούτου. Ακολουθεί, σε λίγες μέρες, το νομοσχέδιο ξεπουλήματος των ακτών. Η έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας θα οδηγήσει στην καταστροφή και των λοιπών φυσικών οικοσυστημάτων.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην περιοδική έκδοση του Πανεπιστημίου Αθηνών «TO ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ» στις 1-15 Μαρτίου 2007, σ. 8-9.